biznis
0

Cijena nafte na svjetskim tržištima se stabilizirala

FENA
Cijene sirove nafte stabilizirale su se danas na svjetskim tržištima iznad razine 119 dolara za barel nakon što je Saudijska Arabija počela nuditi više nafte azijskim rafinerijama.

Cijene barela sirove nafte u Londonu za isporuke u julu ostale su tako gotovo nepromijenjene na 119,58 dolara, nakon što su dan ranije dotaknule visokih 120,07 dolara, najvišu razinu od 5. maja. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 67 centi nižoj cijeni od 101,26 dolara.

Vodeći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija ponudit će u julu više sirove nafte azijskim rafinerijama, kazali su danas izvori iz industrije. To je prvi dokaz da poduzima korake u smjeru jednostranog povećanja opskrbe.

"Očekujem da će trgovci početi shvatati što se zapravo dogodilo na sastanku: OPEC više nema kvote, odnosno više ne ograničava proizvodnju i Saudijska Arabija se ponaša u skladu s time, nudeći više nafte azijskim kupcima. Taj bi element danas trebao pritisnuti cijene", kazao je Christophe Barret iz Credit Agricole CIB, prenose agencije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastala se u srijedu i prvi put u desetak godina nije se uspjela dogovoriti o proizvodnoj politici.

"Danas svjedočimo normalizaciji, povratku u stvarnost" kazao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Snažna potražnja iz Kine, koja je u maju zabilježila rast uvoza sirove nafte za više od 20 posto na godišnjoj razini, dala je snažnu podršku cijenama. Drugi po veličini svjetski potrošač nafte uvozio je u maju više od pet miliona barela dnevno peti mjesec zaredom.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim web stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 113,43 dolara, što znači da je bila 1,50 dolara viša nego dan ranije.