PDV, doprinosi...
2.1k

Bivši premijer KS Edin Forto predlaže mjere za državni, entitetski i kantonalni nivo

A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Bivši premijer Kantona Sarajeva Edin Forto (Naša stranka) u izjavi za Klix.ba dao je svoje viđenje o mjerama koje su donijele vlasti, kako bi sanirale posljedice pandemije koronavirusa na privredu. Istovremeno dao je i svoje preporuke.

On ističe da mjere svih nivoa vlasti nisu dovoljno jasne niti su dovoljno jasno iskomunicirane.

"Pominje se i najavljuje mnogo toga. Pominje se fond za ispomoć. Kada će biti formiran? Kako će firme ostvariti pristup? Vlasnik privatne firme u ovom trenutku ne zna na šta može računati od države. Potreban je jasan paket mjera uz jasne rokove trajanja, kako bi se firme prilagodile ovoj rijetko viđenoj krizi. Pandemija nas tjera da donosimo teške odluke iz dana u dan. Svaki dan u kojem vlast ne ponudi jasne mjere u jasnim rokovima povećava rizik i za firme i za radnike", rekao je Forto.

Otkazi su već krenuli

Kako navodi, imajući u vidu ekstremnu situaciju u kojoj su se mnogi našli, moramo ih potaknuti da zadrže što je moguće više radnika. Ako to ne mogu, pažnju moramo okrenuti prema otpuštenim radnicima, poručuje Forto.

"Evo vam jedan primjer. Zamislite da ste uložili novac kako biste otvorili hotel s 20 zaposlenih! U ovom trenutku vam je hotel zatvoren. Da biste zadržali te radnike, morate imati spremnih 30-ak hiljada KM mjesečno. Vjerovatno imate još i neki kredit. Kako ćete ih zadržati, kad nemate posla, kad je hotel zatvoren? Ako država ne pomogne, onda svi idu kući bez plate. Ogromna je to razlika u odnosu na radna mjesta u državnom sektoru gdje nikad nije došlo do otpuštanja, jer se država za svoje radnike kako-tako snađe. Državi je lakše dići kredit, nego vlasniku zatvorenog hotela", naveo je Forto.

Upitali smo ga da li bi moglo doći do vala otkaza, te može li se tako nešto uopće spriječiti.

"Otkazi su već krenuli. To će biti neizbježno, posebno u najpogođenijim granama povezanim s turizmom, ugostiteljstvom ii transportom. Ako blokada potraje, onda će se ovaj šok prenijeti i na druge privredne grane. Ne vjerujem da možemo spriječiti otkaze, ali možemo potaknuti vlasnike firmi da što drže zadrže svoje radnike. Vlasnici firmi nikako ne mogu biti odgovorni za ekonomske posljedice borbe protiv pandemije, uključujući i otpuštanja i kašnjenja s obavezama prema državi", poručio je Forto.

Cijeni kako je potrebno da država što prije napravi izračune, svako za svoj nivo vlasti i objavi jasne mjere.

"Državni nivo treba omogućiti pomjeranje uplata u vezi s PDV-om kako su privrednici već tražili i umanjiti obračun kamata za one koji kasne. Ova mjera je potrebna najmanje od danas do kraja godine. Entitetski nivo treba usvojiti hitno opraštanje doprinosa za radnike kojima se uplati neto plata. Ova mjera je potrebna naredna tri mjeseca dok svi ne sagledamo kako i na koji način će se ponovo pokrenuti život u svim svojim segmentima. Istovremeno, kantoni moraju pripremiti paket pomoći za novoprijavljene na biro i barem uduplati pomoć narednih 12 mjeseci. Sve ovo je potrebno finansirati smanjenjem javne potrošnje, plata u državnom sektoru i državnim zaduživanjem", kazao je Forto.

Na raspolaganju Nenadiću

Budući da je bivši premijer KS upitali smo ga kakve bi mjere poduzeo kada je riječ o sprečavanju posljedica za privredu.

"Nije zahvalno da govorim šta bih uradio kao kantonalni premijer, jer sam siguran da premijer Nenadić sa svojim timom daje sve od sebe. Ja sam se njemu stavio na raspolaganje još ranije i želim mu što veći uspjeh u ovoj borbi. Sada nije vrijeme za politikanstvo niti za kritike. Vrijeme je za zajedničku borbu. Sada smo svi na jednoj strani u borbi za zaštitu života naših sugrađana. Naša stranka je već iznijela niz preporuka iz zdravstvene, sigurnosne i ekonomske oblasti. To možete preuzeti, jer je jasno iskomunicirano kroz zvanične kanale Naše stranke. Cilj ovih objava nije kritika vlasti, već konstruktivan pristup u zajedničkoj borbi protiv pandemije", kazao je on.

Zaključio je razgovor opet s jednim primjerom.

"Vlasnik privatne firme u ovom trenutku dok ovo govorim priprema obračun za platu svojih zaposlenih. Imajući u vidu da je ekonomska aktivnost uglavnom zamrla, šta mislite da li bi drukčije razmišljao da zna da će martovski doprinosi biti oprošteni? Da li bi drukčije razmišljao da zna da će biti odgođena obaveza za PDV? Ovog trenutka, mnogi već broje svoje gubitke i razmišljaju ne kako da zarade, već kako da potpuno ne ostanu bez svoje imovine i onog što su uložili. Što im se prije država obrati s jasnim obećanjima u striktno predviđenim rokovima, tim bolje za sve nas.", rekao je on.