Obilježen Dan osnivanja
152

BIHAMK već 73 godine pruža pomoć bh. građanima na cesti

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Tokom 2018. godine u pozivnom centru BIHAMK-a registrovano je oko 700.000 poziva ili zahtjeva za pružanjem raznih vrsta pomoći, dok je BIHAMK Asistencija obavila je blizu 50.000 intervencija od čega je bilo 23.159 usluga tehničke pomoći na cesti.

Povodom obilježavanja Dana osnivanja danas je u prostorijama sarajevskog Hotela Hollywood održana svečana sjednica Skupštine BIHAMK-a. Sjednicu je otvorio predsjednik BIHAMK-a Ivo Komšić kazavši da BIHAMK, kao najveća i najmasovnija asocijacija motorizovanih građana u BiH, više od sedamdeset godina predstavlja iskrenog zaštitnika interesa motorizovanih građana, mjesto okupljanja brojnih entuzijasta i svih onih koji vole automobile i motore, koji vole rad sa mladima, ovu organizaciju i sve ono što ona predstavlja.

BIHAMK kao nesporni lider u pružanju usluga pomoći na cesti u našoj zemlji, već 73 godine štiti interese svojih članova, garantuje njihovu mobilnost 365 dana u godini, te doprinosi povećanju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Tokom 2018. godine, u pozivnom centru BIHAMK-a registrovano je oko 700.000 poziva ili zahtjeva za pružanjem raznih vrsta pomoći: tehničkih, turističkih, informativnih. BIHAMK Asistencija obavila je blizu 50.000 intervencija i to 23.159 usluga tehničke pomoći na cesti i 25.786 usluga prijevoza neispravnih vozila. Sa 64 vozila opremljena po važećim evropskim standardima i preko 120 spoljnih saradnika iz cijele zemlje BIHAMK Asistencija smatra se jednom od najboljih asistencija ove vrste u regionu.

Trenutno je u funkciji 55 kamera na najfrekventnijim saobraćajnicama, graničnim prijelazima i planinskim prevojima. Do kraja godine BIHAMK planira instalirati novih dvadeset kamera kako bismo u svakom trenutku imali najaktuelnije informacije o dešavanjima u saobraćaju u našoj zemlji.

U protekloj 2018. godini BIHAMK je imao blizu 52.000 članova. U cilju pružanja što bolje usluge članstvu, BIHAMK je implementirao najmodernije sisteme komunikacije sa članovima. BIHAMK članovi uštedili su preko 300.000 KM koristeći razne programe uštede od koji je najznačajnija pogodnost jeftinijeg goriva na svim pumpama HIFA grupacije.

Saobraćajno-preventivne akcije obuhvatile su više od 30.000 učesnika od djece predškolskog i školskog uzrasta. Pored redovnih akcija BIHAMK je u protekloj godini podijelio 200 autosjedalica za djecu svojih članova i započeo realizaciju projekta „Sigurno vezani u vozilu“ sa ciljem podizanja svijesti roditelja o značaju korištenja dječijih sigurnosnih autosjedalica tokom vožnje.

Tradicionalno, na svečanoj ceremoniji dodijeljena su priznanja i plakete za poseban doprinos u ostvarenju ciljeva i zadataka kluba.

Zlatnu plaketu BIHAMK-a dobili su:

  1. Auto Nuić d.o.o. – Mostar
  2. Javni prevoz stvaru Dane – Zvornik
  3. MUP Unsko-sanskog kantona
  4. Osnovna pkola „Hasan Turčalo Brzi“ – Ilovača (Goražde)
  5. Prijevoznički obrt Gemiza – Žepče.

Dobitnici Srebrne plakete BIHAMK-a su:

  1. Babilon d.o.o. – Tuzla
  2. Bingo d.o.o. export-import Tuzla
  3. Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
  4. MHP Sead Engeineering d.o.o. – Zenica
  5. OD Emergency Service Paramedic – Ilidža
  6. Sarajevo gas d.o.o.

Član Upravnog odbora, Rasim Kadić dobitnicima je uručio Zlatne i Srebrne značke BIHAMK-a.

Zlatnu značku BIHAMK-a dobili su:

  1. Rusmir Aganspahić (Sarajevo)
  1. Zihret Čamdžić (Ilijaš)
  2. Jusuf Čulov (Sarajevo)
  3. Šukrija Dupčanin (Brčko)
  4. Ivica Galić (Grude)
  5. Samir Krdžalić (Cazin)
  6. Milan Matović (Sarajevo)
  7. Donald Meršpah (Sarajevo) i
  8. Drago Stanišić (Bugojno)

Srebrnu značku BIHAMK-a dobili su:

  1. Almir Bajrić (Tuzla)
  2. Senad Hasečić (Ilijaš)
  3. Danijela Kraljević (Mostar)
  4. Kerim Kurtović (Goražde)
  5. Bojan Lepić (Tuzla)
  6. Milenko Milanović (Mrkonjić Grad)
  7. Nermin Ogrešević (Cazin)
  8. Amir Pašalić (Srebrenica)
  9. Mustafa Šišić (Tešanj)

U cilju daljnjeg poticanja saobraćajno-preventivnih aktivnosti, BIHAMK je dodijelio priznanje najusupješnijoj školi i najuspješnijem nastavniku. Na osnovu rezultata postignutih u ciklusu saobraćajnih takmičenja u 2018. godini za najuspješnijeg nastavnika proglašen je Fuad Kavazović, koji je pored priznanja dobio i novčanu nagradu od 500 KM. Za najuspješniju školu proglašena je OŠ Rapatnica iz Srebrenika, koja je pored priznanja dobila bicikl za rad školske saobraćajne sekcije i biciklističku kacigu.

Povodom nedavno obilježenog Dana vozača i automehaničara, priznanja su dodijeljena i najboljem vozaču u BIHAMK-u, Halidu Meškoviću i najboljem automehaničaru u BIHAMK-u, Kenanu Halvadžiji.

Prvi put BIHAMK je dodijelio godišnju nagradu najboljim auto-moto klubovima na osnovu broja učlanjenih. Priznanja i nagrade dobili au AMK Bugojno, AMK Ilijaš i AMK Brčko.

Jubilarni 50.000 – ti član, Jasmin Selimović iz Tuzle je u saradnji sa HIFA grupacijom dobio besplatno gorivo u vrijednosti od 500 KM.

Predsjednik Komšić se u ime svih članova Skupštine i Upravnog odbora zahvalio predstavnicima medija i brojnim aktivistima čiji je rad za sveukupno djelovanje BIHAMK-a neprocjenjiv.

"Naša glavna misija je poboljšavanje i proširivanje usluga za naše članove i partnere. Podatak da je blizu 80 posto članova obnovilo svoje članstvo, najbolja je potvrda povjerenja u kvalitet usluga koje pruža BIHAMK", kazao je Ivo Komšić.