Izbor posjetitelja portala Posao.ba
0

BH Telecom najpoželjniji poslodavac u BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Posao.ba je u četvrtak u Domu mladih u Sarajevu peti put zaredom dodijelio priznanja kompanijama koje su u istraživanju izabrane za najpoželjnije poslodavce u BiH u 2012. godini. 8185 ispitanika iz svih dijelova BiH odabralo je kompanije koje smatraju najpoželjnijim poslodavcima.

Na svečanoj ceremoniji kojoj je prisustvovalo 150 gostiju, predstavnika poslovne zajednice i kompanija, vlasti i međunarodnih organizacija, priznanja su uručena za trideset poslodavaca koje su posjetitelji portala Posao.ba u istraživanju naveli kao kompanije za koje bi najviše voljeli raditi, a projekat YEP dodijelio je i Specijalna priznanja za doprinos zapošljavanju mladih.

Najpoželjniji poslodavac u BiH u 2012. godini, kao i prethodnih godina, prema izboru korisnika portala Posao.ba je BH Telecom sa 20,6% glasova u cijelom istraživanju. Na drugo mjesto se plasirala Elektroprivreda BiH koju je kao najpoželjnijeg poslodavca navelo 6,8% ispitanika, dok treće mjesto zauzima dm drogerie markt, najpoželjniji poslodavac za 5,5% učesnika u istraživanju.

U prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u ovoj godini plasirali su se i ASA Group, UniCredit Bank, Violeta, Raiffeisen Bank, Coca-Cola HBC B-H, Authority Partners Inc i Al Jazeera Balkans.

Zbog neznatne razlike u glasovima, poslodavci koji su se plasirali od 11. do 30. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanija. Najpoželjniji poslodavci ove godine u Proizvodno- prodajnom sektoru su: Fabrika duhana Sarajevo, HIFA GROUP, Konzum, LUK grupacija Luk / Bau & Garten, Mann + Hummel BA Tešanj, Mercator, Nelt, Orbico i Sarajevski kiseljak. U Finansijskom sektoru plasirale su se Bosna Bank International, Deloitte, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sparkasse Bank i Volksbank BH. U kategoriji Informatika i telekomunikacije svrstali su se HT ERONET, Logosoft, Microsoft BiH i m:tel te u kategoriji Farmacija Bosnalijek i GlaxoSmithKline.

Projekat YEP je dodijelio i Specijalna priznanja za doprinos zapošljavanju mladih Mikrokreditnoj fondaciji MIKRA, UniCredit Leasingu i kompaniji Box.