{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko su najpoželjniji poslodavci u BiH?

9.5.2012. u 08:27
0
Ko su najpoželjniji poslodavci u BiH?
0
Ko su najpoželjniji poslodavci u BiH?
Posao.ba i ove godine peti put zaredom dodjeljuje priznanja kompanijama koje su izabrane za najpoželjnije poslodavce u 2012. godini. Posjetioci portala su se po svom nahođenju i bez unaprijed ponuđenih odgovora izjasnili za koga bi najviše voljeli raditi i zbog čega.
U istraživanju koje je ove godine provedeno tokom tri mjeseca: januar, februar i mart 2012. godine, učestvovalo je 8185 ispitanika iz svih dijelova BiH a broj ispitanika se iz godine u godinu povećava. Imena firmi u istraživanju nisu unaprijed ponuđena i izbor se temelji isključivo na percepciji korisnika koji su po vlastitom mišljenju navodili one kompanije za koje bi najviše željeli raditi i zbog čega.

Projekat Najpoželjniji poslodavac pokrenut je 2007. godine kad je Posao.ba prvi put pokrenuo istraživanje na portalu kako bi se saznalo ko su to poslodavci za koje bi korisnici najviše voljeli raditi. Nakon velikog interesa javnosti i pozitivnih reakcija kompanija, istraživanje je pokrenuto i sljedeće godine. Organizirana je i ceremonija dodjele priznanja prvi put i od tada je prerasla u tradicionalnu manifestaciju u poslovnom svijetu. Manifestacija već pet godina zaredom okuplja direktore, PR i marketing menadžere i najvažnije predstavnike političkog i privrednog života u BiH te najvažnije medije u zemlji.

„Na ovaj način žele se promovirati pozitivne prakse upravljanja ljudskim potencijalima u BiH kako bi se kompanije dodatno motivirale da unapređuju svoje odnose prema zaposlenicima te da ponude odlične uvjete za rad, razvoj i edukaciju. Istraživanjem se stiče uvid u percepciju bh. građana o kompanijama kao poslodavcima te u faktore koji utječu na njihovu percepciju. Posjetitelji portala sami po svom nahođenju i bez unaprijed ponuđenih odgovora biraju kompanije za najpoželjnije poslodavce na osnovu njihovog imidža. Status najpoželjnijeg poslodavca kompanijama otvara mogućnosti privlačenja potencijalnih zaposlenika sa potrebnim kvalifikacijama, vještinama, odgovornošću i spremnošću na rad, što je preduslov za razvoj i napredak kompanije”, izjavila je Amela Tuzlak, PR menadžer portala Posao.ba

Istraživanje Najpoželjniji poslodavac 2012.

Rezultati istraživanja obuhvataju poredak prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u BiH sa procentom glasova koji su osvojili, a poslodavci koji su se našli između 11. i 30. mjesta zbog neznatne razlike u glasovima svrstani su po kategorijama a kriterij za formiranje kategorija jeste djelatnost kompanija. Ove godine izabrane kompanije od 11. do 30. mjesta svrstane su u sljedeće kategorije: Proizvodno-prodajni sektor, Finansijski sektor, kategorija Informatika i telekomunikacije i kategorija Farmacija.

Posao.ba je ove godine u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih YEP uveo novu kategoriju i dodijelio Specijalno priznanje za doprinos zapošljavanju mladih poslodavcima koji su dali najveći doprinos i podršku zapošljavanju mladih u BiH.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanima najvažniji faktori atraktivnosti kompanije sigurnost i redovna plata te visina plate i beneficije. U istraživanju su ponuđeni razlozi atraktivnosti zbog kojih ispitanici smatraju određenu kompaniju najpoželjnijim poslodavcem, a imali su mogućnost da izaberu više razloga. Zaposleni ispitanici iz BiH uglavnom ne rade za poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim dok samo mali dio zaposlenih ispitanika ima tu sreću da je već zaposleno kod poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim.

Generalni pokrovitelji projekta su Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC i Projekat zapošljavanja mladih YEP dok su partneri Federalni zavod za zapošljavanje i program Prilika Plus. Pokrovitelji ceremonije su vinarija Gentile i kompanija Austrian Airlines dok su događaj medijski podržali Televizija OBN, Radio Stari Grad i Radio Stari Grad 1, Business Magazin i portal Klix.ba.

Imena kompanija koje su ove godine osvojile titulu najpoželjnijeg poslodavca saznat će se na ceremoniji koja će se održati 10. maja u Centru Skenderija u prostorijama Doma mladih sa početkom u 19:00 sati. Na ceremoniji, uz zabavu i druženje, bit će dodijeljena zvanična priznanja kompanijama dobitnicama priznanja „Najpoželjniji poslodavac 2012“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: