{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. građevinari u inostranstvu realizirali radove u vrijednosti 100 miliona KM

F
16.1.2016. u 13:09
27
12
Bh. građevinari u inostranstvu realizirali radove u vrijednosti 100 miliona KM
27
Bh. građevinari u inostranstvu realizirali radove u vrijednosti 100 miliona KM
Pokazatelji poslovanja bh. građevinarstva u 2015. godini su pozitivni, pogotovo kada je riječ o realizaciji radova u inostranstvu koja je iznosila oko 100 miliona KM, što je za 7,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Privredne komore FBiH (PK FBiH).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sekretar za građevinarstvo PK FBiH Dženana Hodžić izjavila je da su bh. firme najveći dio posla realizirale u zemljama Evrope.

"Oko 40 posto radova odnosilo se na Albaniju, zatim slijede Srbija, Hrvatska, Njemačka, Švedska itd. Što se tiče afričkog tržišta najviše posla je obavljeno u Keniji i Alžiru", dodala je Hodžić.

Veći dio, oko 70 posto radova, odnosio se na objekte niskogradnje, a preostalih 30 posto na objekte visokogradnje.

Hodžić je kazala da je na domaćem tržištu također nastavljen trend većinskog učešća građevinara u realizaciji projekata niskogradnje, što je bilo za očekivati, jer se najveće vrijednosti investicija odvijaju na projektima autoceste Koridora Vc. U prošloj godini je došlo i do oporavka visokogradnje, odnosno njenog blagog rasta u ukupno realiziranim radovima.

Stanje u građevinskom sektoru, kako je dodala Hodžić, u velikoj mjeri ovisi od ukupnog političkog ambijenta i poslovnog okruženja. Na razvoj građevinarstva, pa time i ukupni ekonomski rast, direktno utiču investicije, zaduženja, mogućnosti bankarskih kreditiranja i sprovođenje Reformske agende.

"U situacijama neizvjesne realizacije projekata građevinari se susreću sa problemom održavanja kontinuiteta upošljavanja radnika koji mogu odabrati da napuste firmu i tako ugroze njenu konkurentnost sa stanovišta stručnih kadrova, a sa druge strane sa problemom održavanja i otplaćivanja mehanizacije i opreme koja stoji neiskorištena", dodala je Hodžić.

Posebno je naglasila važnost očuvanja referenci u građevinarstvu te ukazala na probleme sa kojima se građevinari suočavaju u tom smislu.

"Naime, skoro svaki tender propisuje i zahtijeva određene reference u izvođenju radova i finansijske rezultate unazad tri godine, što uslovljava dobijanje poslova i osiguravanje bankovnih garancija. U tom slučaju svaki, pa i najmanji zastoj u ostvarivanju realizacije posla, te urušavanja poslovnih rezultata, može dovesti našu građevinsku operativu u inferioran položaj", kazala je Hodžić.

Raspisani tenderi za veće projekte, pogotovo one koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, uvjetima referenci, finansija i bankovnih garancija mogu eliminisati u pretkvalifikaciji naše firme ili ih dovesti u položaj da se ne mogu samostalno prijaviti, već samo putem konzorcija i udruživanja sa stranim kompanijama. U takvim slučajevima, kaže Hodžić, naše firme obično kao podizvođači realiziraju radove, pri čemu se dešava i da glavni izvođači nisu referentni za takvu poziciju.

U domenu niskogradnje, značajniji izvjesni projekti u Federaciji BiH su izgradnja dionioce Počitelj - Međugorje, koja uključuje i izgradnju najdužeg mosta u FBiH, kao i nastavak izgradnje autoceste od Zenice, prema Žepču i Doboju.

Kada je riječ o visokogradnji značajan i izvjestan projekat u 2016. godini je izgradnja termocentrale Vranduk, kao i turističkog kompleksa Hadžići.

"Naša građevinska operativa pokazala je i dokazala da može realizirati i najzahtjevnije projekte, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U prilog tome govore i značajni sklopljeni ugovore naših firmi u zemljama regiona, kao što su Euro Asfalta u Sloveniji i Heringa u Makedoniji", navela je Hodžić.

U ovoj godini u BiH očekuje se rast investicija od oko devet posto, a najveća ulaganja bi trebala biti u elektroenergetskom, sektoru turizma i saobraćajnom sektoru.

"Najavljene javne investicije realno ohrabruju da će u 2016. naša građevinska operativa biti uposlena u punom kapacitetu", kazala je Hodžić za Fenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: