Investicije
371

Bihać postaje veliko gradilište: U 2016. godini investicije u vrijednosti 35 miliona KM

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U 2016. godini u Gradu Bihaću očekuju se investicije od 35 miliona KM, a fokus je stavljen na proizvodno poduzetništvo, saopćeno je za Klix.ba u Gradskoj upravi.

Naime, prema riječima Smaila Toromanovića, savjetnika gradonačelnika, za tekuću 2016. godinu najavljen je čitav niz novih investicija, zbog čega bi Bihać trebao biti veliko gradilište.

"U Gradu Bihaću će vrlo brzo započeti izgradnja fabrike za preradu voća i povrća koja će imati 75 radnika, zatim u objektima preduzeća Šipad ubrzo ćemo imati fabriku za proizvodnju fasadnih mrežica koja bi trebala uposliti 30 radnika. U Kamenici će se pokrenuti pogon za preradu papirne ambalaže, a u ovom mjestu će započeti i izgradnja najveće fabrike za proizvodnju paleta na prostoru USK, kao i jedan pogon za proizvodnju armaturnih mreža“, ističe Toromanović.

Pored toga, gradit će se nova dva poslovno-stambena objekta u vrijednosti 6 i 4 miliona KM. Planirana je i izgradnja četiri Doma kulture u četiri mjesne zajednice u Bihaću, kao i projekti izgradnje lokalnih puteva u vrijednosti 1,7 miliona KM. Gradsko vijeće odobrilo je i građenje pet šehidskih obilježja, šest spomen ploča logorašima, kao i jednu spomen ploču kao zahvalu svim braniocima Grada Bihaća.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iz Gradske uprave ističu da je u protekle 3,5 godine u Bihać stiglo preko 160 miliona KM različitih investicija, ali i da je u istom periodu izdvojeno 9,3 miliona KM za izgradnju 38 kilometara putne mreže.

"Tu je objekt Bingo koji je vrijedan 25 miliona KM, objekt FIS-a 15 miliona KM, objekt Agram koji vrijedi skoro 40 miliona KM i koji se trenutno radi, kao i čitav niz drugih investicija. I naravno, ono čime smo veoma ponosni jeste KfW projekat, kao jedan od najznačajnijih projekata u regiji, a radi se o Projektu odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću vrijedan 60 miliona KM", kaže Toromanović.

Prema Toromanoviću, Grad Bihać je jedina lokalna zajednica koja, poredeći podatke iz decembra 2014. i decembra 2015., bilježi rast zaposlenosti za oko 1.700 osoba što je, kako ističe, dokaz otvorenosti i transparentnosti Gradske uprave i dolaska raznih investicija.