{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija

F
14.3.2016. u 13:12
0
13
Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija
0
Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon značajnog napretka u periodu od 2010. do 2014., stanje u bh. građevinarstvu je pogoršano u drugoj polovini 2014. i tokom 2015. zbog pada investicija, istaknuto je na današnjoj sjednici Skupštine Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH.
Predsjednik Udruženja i direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić izjavio je da će predstavnici JP Autoceste FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija danas prezentirati "Razvojne projekte na izgradnji Koridora 5-C u naredne dvije godine" i "Status javnih finansija u finansiranju javne infrastrukture", koji bi trebali popraviti stanje u toj oblasti privrede.

Dodao je da je izuzetak od lošeg poslovanja bio sektor visokogradnje koji je u posljednje dvije godine zabilježio osjetan rast, ali da je bh. građevinske kompanije teško pogodio gubitak tržišta Libije i Iraka, što se naročito odrazilo na Hidrogradnju.

Ramić je rekao da je Euro-Asfalt prisutan na tržištu regije, gdje je značajno teže poslovati nego u BiH, jer su u tim zemljama "gosti" na sve moguće načine nastoje da eliminišu.

Precizirao je da su dobili posao na izgradnji dionice duge šest km u Sloveniji, što je bilo značajno i sa finansijskog aspekta i zbog upošljavanja njihovih kapaciteta, a uskoro bi trebali potpisati ugovor za izgradnju nove dionice.

Sekretar Udruženja Dženana Hodžić navela je da bi najbolje rješenje za građevinski sektor bio nastup na trećim tržištima u saradnji s građevinskim kompanijama iz zemalja regije, jer bi jedino takav konzorcij mogao osigurati potrebne bankovne garancije za velike projekte.

Istakla je da će EBRD u narednom periodu davanjem garancija pružiti podršku bh. građevinarima, pogotovo kada je u pitanju privlačenje privatnog kapitala u izgradnji autoceste.

Hodžić je kazala da će Udruženje s današnje sjednice Vladi FBiH poslati zahtjev za rješavanje pitanja bankovnih garancija, te će ponoviti potrebu osnivanja ministarstva za građevinarstvo.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: