{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija

F
14.3.2016. u 13:12
0
13
Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija
0
Stanje u bh. građevinarstvu pogoršano zbog pada investicija
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon značajnog napretka u periodu od 2010. do 2014., stanje u bh. građevinarstvu je pogoršano u drugoj polovini 2014. i tokom 2015. zbog pada investicija, istaknuto je na današnjoj sjednici Skupštine Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH.
Predsjednik Udruženja i direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić izjavio je da će predstavnici JP Autoceste FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija danas prezentirati "Razvojne projekte na izgradnji Koridora 5-C u naredne dvije godine" i "Status javnih finansija u finansiranju javne infrastrukture", koji bi trebali popraviti stanje u toj oblasti privrede.

Dodao je da je izuzetak od lošeg poslovanja bio sektor visokogradnje koji je u posljednje dvije godine zabilježio osjetan rast, ali da je bh. građevinske kompanije teško pogodio gubitak tržišta Libije i Iraka, što se naročito odrazilo na Hidrogradnju.

Ramić je rekao da je Euro-Asfalt prisutan na tržištu regije, gdje je značajno teže poslovati nego u BiH, jer su u tim zemljama "gosti" na sve moguće načine nastoje da eliminišu.

Precizirao je da su dobili posao na izgradnji dionice duge šest km u Sloveniji, što je bilo značajno i sa finansijskog aspekta i zbog upošljavanja njihovih kapaciteta, a uskoro bi trebali potpisati ugovor za izgradnju nove dionice.

Sekretar Udruženja Dženana Hodžić navela je da bi najbolje rješenje za građevinski sektor bio nastup na trećim tržištima u saradnji s građevinskim kompanijama iz zemalja regije, jer bi jedino takav konzorcij mogao osigurati potrebne bankovne garancije za velike projekte.

Istakla je da će EBRD u narednom periodu davanjem garancija pružiti podršku bh. građevinarima, pogotovo kada je u pitanju privlačenje privatnog kapitala u izgradnji autoceste.

Hodžić je kazala da će Udruženje s današnje sjednice Vladi FBiH poslati zahtjev za rješavanje pitanja bankovnih garancija, te će ponoviti potrebu osnivanja ministarstva za građevinarstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: