Berza u New Yorku
0

Strepnje za svjetsku privredu spustile cijenu nafte

FENA
Sirova nafta pojeftinila je danas na berzi u New Yorku za oko pet posto, nakon što su neki svjetski zvaničnici iz sektora finansija predstavili pesimističnu sliku stanja globalne privrede. Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Newyorškoj robnoj berzi pala za 4,40 dolara ili 5,1 posto na 81,52 dolara za barel.

Prije toga je u jednom trenutku dotaknut najniži nivo od 19. augusta, od 80,25 dolara, prenijela je agencija AP.

Istovremeno je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 4,11 dolara ili 3,7 posto na 106,25 dolara za barel.

Najvažnija energetska sirovina je od aprila pojeftinila za čak 29 posto usljed toga što su visoka stopa nezaposlenosti, slabo potrošačko povjerenje i visoka cijena benzina usporili globalni ekonomski rast.

Investitori su se nadali da će američka Uprava federalnih rezervi sinoć najaviti novu strategiju za podsticaj rasta privrede, ali je ta centralna banka nakon dvodnevnog sastanka samo predstavila plan za dalje sniženje dugoročnih kamatnih stopa.

Ulagači tvrde da ta mjera neće imati mnogo efekta s obzirom na to da su stope već sada gotovo rekordno niske, a više pažnje su posvetili pesimističnoj prognozi Fed-a, koja ukazuje na dalju slabost tržišta rada i tek skromno povećanje potrošnje domaćinstava u SAD.