biznis
0

Cijena naftnog barela u SAD-u pala na manje od 95 dolara

FENA
Barel sirove nafte pojeftinio je danas na američkom tržištu i trenutno vrijedi manje od 95 dolara, što analitičari objašnjavaju lošijim od očekivanih pokazatelja sa tržišta rada u SAD.

Terminska cijena američke lake nafte za augustovski termin isporuke opala je u New Yorku na 94,87 dolara, ili za 1,33 dolara u odnosu na petak.

Istovremeno je na londonskoj berzi barel sjevernomorske nafte tipa "brent" prodavan za 117,46 dolara po barelu, ili 87 centi manje nego na samom kraju prošlosedmične trgovine.

Eksperti u New Yorku i Londonu navode da je glavni "krivac" za opadajuću cjenovnu tendenciju na berzama nafte bio izvještaj o rastu stope nezaposlenosti u SAD, tokom minulog mjeseca, na 9,2 posto i činjenica da je tokom juna u američkoj privredi otvoreno znatno manje radnih mjesta nego što su stručnjaci predviđali.

Najnoviji, nepovoljan izvještaj o kretanjima na tržištu rada u najvećoj svjetskoj privredi, objavljen u petak, loše se odrazio na raspoloženje investitora, jer je potkopao njihovo ranije uvjerenje o daljem, ubrzanom oporavku ekonomije SAD, navodi se u izvještaju agencije AP.

Prije objavljivanja izvještaja o junskoj nezaposlenosti u SAD cijene nafte su bile u "skoku", zbog procjene eksperata da će se tražnja osnovne energetske sirovine uvećati, na globalnom nivou, tokom narednih 18 mjeseci.

Uprkos negativnom uticaju koji je imao izvještaj o američkoj nezaposlenosti, naftni stručnjaci, na koje se poziva AP, smatraju da će se u narednom periodu kotacije nafte kretati, kad je riječ o tržištu SAD, oko nivoa od 100 dolara po barelu.

U slučaju da se kratkročna prognoza o kretanju cijena nafte u SAD ostvari, ta sirovina u Evropi će vrijediti, najverovatnije, u rasponu od 115 do 120 dolara za barel.