Smanjuju se i zalihe
0

Jaka potražnja podigla cijenu nafte iznad 112 dolara po barelu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene sirove nafte u četvrtak su premašile 112 dolara po barelu i približile se najvišem nivou od 2008. godine, podstaknute signalima da je potražnja u SAD-u i dalje jaka, uprkos poskupljenju benzina.

Nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u New Yorku bila u porastu 78 centi i ugovarana je po 112,24 dolara za barel.

Na londonskom tržištu ICE nafta marke "brent" za isti termin isporuke mjenjala je vlasnika po cijeni od 124,64 dolara za barel, 79 centi skuplje nego prethodnog dana.

Sirova nafta je u srijedu navečer na zaključenju berze u New Yorku ojačala 3,17 dolara, na 111,45 dolara za barel, kao odraz znakova da smanjenje zaliha sirove nafte i derivata u SAD-u nije umanjilo potrošačku tražnju, uprkos dvomjesečnom jačanju cijena, prenosi AP.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) objavila je da su zalihe nafte u SAD-u prošle sedmice opale za 2,3 miliona barela, dok su također smanjene zalihe benzina i drugih derivata.

Nafta je od sredine februara poskupjela oko 33 posto i 11. aprila dostigla cijenu od 113,46 dolara za barel, najvišu od septembra 2008.

Analitičar Narodne banke Australije Ben Westmore ukazao je da bi poboljšanje ekonomskih pokazatelja u razvijenim zemljama i strahovanje investitora da bi na Bliskom istoku i sjeveru Afrike moglo doći do prekida isporuka sirove nafte trebalo da ove godine zadrže cijene tog energenta iznad nivoa od 100 dolara za barel.

On očekuje da će orijentaciona cijena sirove nafte u četvrtom kvartalu iznositi prosječno 116 dolara za barel.