biznis
0

Nafta pojeftinila zbog prognoze pada tražnje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku pojeftinila na 85 dolara za barel, nakon što je jučer Međunarodna agencija za energetiku (IEA), kao i Organizacija zemalja izvoznica nafte dan ranije snizila prognozu svjetske tražnje "tečnog zlata" zbog usporenja privrednog rasta.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Newyorškoj robnoj berzi pala za 48 centi na 85,09 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 19 centi na 111,17 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

IEA je juče nakon OPEK-a snizila prognozu tražnje nafte u svijetu u ovoj i 2012. godini. Ta agencija sa sjedištem u Parizu i dalje očekuje da će tražnja ove godine biti rekordna, ali će njen rast biti sporiji nego što se ranije očekivalo.

Kompanija "Mastercard" je sinoć u izvještaju objavila da je potrošnja benzina u SAD prošle sedmice pala već 29. sedmicu zaredom, kao i da je količinski bila dva posto manja u odnosu na istu sedmicu lani.

Veće pojeftinjenje nafte je ipak spriječio izvještaj koji je pokazao da su zalihe tog energenta u SAD prošle sedmice pale više nego što se očekivalo, što ukazuje da se tražnja možda popravlja.

Američki institut za naftu (API) je sinoć saopćio da su zalihe najvažnije energetske sirovine u sedmici zaključno sa 7. oktobrom pale za 3,8 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od samo 300.000 barela.

Istovremeno su zalihe benzina smanjene za 1,2 miliona barela, a zalihe dizela i lož-ulja za 3,1 milion barela, saopćio je API.

Popodne će sopstveni izvještaj o zalihama objaviti i statistička služba američkog Ministarstva energetike.