Uz 200 eminentnih ličnosti
0

Počela 7. konferencija SASE, gosti iz Srbije, Crne Gore i Turske

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Federaciji BiH svi zajedno moramo raditi da se domaće tržište kapitala još razvije, kako bi postalo likvidnije i sigurnije i kako bi, kada nam zatreba, bilo u stanju podmiriti potrebu za finansiranjem nekih projekata.

Također, razvijeno lokalno finansijsko tržište u ovom vremenu svjetske finansijske i ekonomske krize smanjit će i našu ovisnost o vanjskim izvorima finansiranja.

Rekao je to danas u Sarajevu federalni ministar finansija Ante Krajina, obraćajući se učesnicima 7. međunarodne konferencije Sarajevske berze vrijednosnih papira pod nazivom “Povezivanje tržišta kapitala u uvjetima globalizacije“.

On je na ovome skupu, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH, a kojem prisustvuje oko 200 najeminentnijih ličnosti s područja tržišta kapitala u BiH te gostiju iz Srbije, Crne Gore i Turske , izrazio uvjerenje da će FBiH u budućnosti koristiti više domaće tržište kapitala, prvenstveno za finansiranje razvojnih projekata, poput izgradnje određenih dijelova koridora Vc ili nekih elektroenergetskih projekata.

Istaknuo je da je Vlada FBiH emitiranjem dužničkih vrijednosnih papira, bilo obveznica ili trezorskih zapisa, došla do spoznaje da kao emitent ima veću fleksibilnost kod zaduživanja, što je od velikog značaja u današnje vrijeme te da kao emitent vrijednosnih papira može razmišljati kao jedan od aktera na tržištu kapitala.

" Moramo imati na umu da svaka kriza vlasti ima negativan utjecaj na percepciju tržišta o sposobnosti emitenta vrijednosnih papira da izmiri preuzete obaveze te samim tim očekivati je da neka buduća zaduživanja budu otežana ili da poskupe", rekao je ministar Krajina.

Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze, istaknuo je da će danas biti potpisan Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje između Sarajevske berze vrijednosnih papira, Banjalučke berze i Montenegro berze.

"Cilj je postići uvezano tržište sa svim onim dodatnim vrijednostima koje tržišta sa sobom nose. To donosi direktnu mogućnost trgovanja iz Sarajeva na ove dvije berze i obratno i mi faktički postajemo jedinstveno tržište, ali ipak svaka od ovih berzi zadržava svoj identitet. Znači, to povezivanje doprinosi povećanju likvidnosti ovih berzi i obima trgovine. ", kazao je Kurbegović.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da na osnovu ovoga sporazuma investitor može na jednom mjestu uplatiti novac, a trgovati na više berzi.

"Mi smo taj projekt podržali i savremenim tehnološkim rješenjem i taj koncept je ponuđen i drugim berzama u regiji, a za to postoji interes", kazao je Božić.

Konferencija je podijeljena na tri panela, s tri različite, ali jednako aktuelne teme, a govori se o : modalitetima povezivanja tržišta kapitala, odnosno o potrebi i načinima povezivanja berzanskih tržišta na regionalnom nivou te o atraktivnosti takvog povezivanja u uvjetima globalizacije te obveznicama javnog sektora, kao alternativi i dopuni klasičnoj štednji i drugom.

Tokom trećeg, interaktivnog panela, odnosno završnog panela učesnici konferencije će ove godine moći aktivno sudjelovati, u smislu razmjenjivanja mišljenja, postavljanja pitanja te konstruktivne diskusije.