{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvezuju se sarajevska, banjalučka i crnogorska berza

19.10.2012. u 15:52
0
24
Uvezuju se sarajevska, banjalučka i crnogorska berza
0
U Sarajevu je potpisan Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje između Sarajevske berze, Banjalučke berze i Montenegro berze. Sporazum su potpisali direktori Tarik Kurbegović, Milan Božić i Gojko Maksimović.
Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović je istakao kako je ideja o ovoj platformi potekla prije tri mjeseca te nije puno vremena trebalo da dođe do potpisivanja sporazuma.

"Svrha ovog sporazuma je povezati tržišta kapitala i povećati likvidnost berzi te postati atraktivniji za strane ulagače. Mi ćemo nastojati da u narednih godinu dana osposobimo ovu platofrmu i uvežemo berze, tako da olakšamo ulaganja lokalnim investitorima", kazao je Kurbegović.

Potpisani dokument, prema mišljenju direktora Banjalučke berze Milana Božića, nagovještava ozbiljniju saradnju između tri berze. "Ako bismo ovaj potez željeli pojasniti iz saobraćajnog aspekta, možemo reći da je ovo poput autoputa. Ono što je bitno jeste to da će se ovim raditi na razvoju svakog pojedinačnog tržišta, harmonizovat ćemo propise, te puno olakšati lokalnim brokerima", rekao je Božić.

Odgovarajući na upit šta se desilo sa inicijativom za ujedinjavanje berzi u regiji, direktori su kazali kako je ocijenjeno da bi taj proces mogao potrajati, te su se oni odlučili na ovaj korak kako bi išli korak ispred.

"Nadamo se da će se berze iz Ljubljane, Beograda i Zagreba nakon ovoga pridružiti nama. Na ovaj način svaka berza zadržava svoj identitet, što je bitno", rekao je Kurbegović. Direktor Montenegro berze Gojko Maksimović je naglasio kako ove tri berze rade na istom softveru, za razliku od drugih berzi u regiji, što je ocijenio olakšavajućom okolnošću za uvezivanje. Također, Maksimović je istakao da tri berze koje se uvezuju imaju odlučnost i novac da ulažu u razvojne projekte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: