Berza
7

Azijske berze oštro pale, euro iznad 1,32 dolara

FENA
Cijene dionica na azijskim berzama jutros su oštro pale, pri čemu je japanski Nikkei indeks zaronio u "područje medvjeda", jer se ulagači plaše da će podaci o zapošljavanju u SAD-u biti slabiji nego što analitičari očekuju.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7.30 sati bio u minusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.30 sati u minusu 0,6 posto, zaronivši na najniži nivo od novembra prošle godine.

Tokijski Nikkei indeks potonuo je jutros u "područje medvjeda", jer je izgubio više od 20 posto od kada je prije dvije sedmice dosegao najviši nivo u posljednjih pet i po godina.

Od kraja prošle godine, kada je novi japanski premijer Shinzo Abe najavio agresivne monetarne i fiskalne mjere za poticanje ekonomije i suzbijanje deflacije, cijene dionica donedavno su snažno rasle.

Ipak, posljednjih sedmica euforija je splasnula, pa su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju dionica. Tim više što je nejasno hoće li američka centralna banka nastaviti voditi labavu monetarnu politiku, koja je dugo vremena podržavala tržište kapitala.

A to, između ostog, zavisi i od podataka o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti obavljeni danas poslijepodne. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju broj zaposlenih povećan za 170.000, malo više nego u aprilu. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,5 posto.

U očekivanju tih podataka, koji bi mogli znatno usmjeriti tržišta, ulagači su oprezni, pa su i na ostalim azijskim berzama cijene dionica jutros pale.

Ulagače pritom nije umirio ni jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za oko pola posto, jer se trgovalo vrlo nesigurno, pa su indeksi cijeli dan oscilirali iz negativnog u pozitivno područje.

Nervoza uoči izvještaja o zaposlenosti i niz podataka koji ukazuju na slab rast američke ekonomije izazvali su oštar pad kursa dolara na valutnim tržištima.

Jučer poslijepodne potonuo je više od tri posto, na svega 95,90 jena, dok je jutros djelomično nadoknadio gubitke, dosegavši 96,70 jena.

Dolar je oslabio i prema evropskoj valuti, pa se kurs eura jutros kreće oko 1,3252 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3090 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se jučerašnjoj odluci Evropske centralne banke da ključne kamatne stope do daljnjeg ostaju nepromijenjene. Zahvaljujući tome sinoć se, u jednom trenutku, prvi put nakon tri i po mjeseca, cijena eura probila i iznad nivoa od 1,33 dolara.

Ipak, u odnosu na japansku valutu, kurs eura skliznuo je s jučerašnjih 130,05 na 128,15 jena.

Nakon što je jučer porasla za jedan dolar, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku ojačala daljnjih 10-ak centi, na 94,85 dolara po barelu, prenosi Business.hr.