Berza
0

Blagi rast cijena dionica na većini azijskih berzi

FENA
Cijene dionica na većini azijskih berzi jutros su blago porasle, kao i jučer na Wall Streetu, dok je japanski Nikkei indeks oštro pao zbog jačanja jena prema dolaru.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7.30 sati bio u minusu više od dva posto, a pale su oko 0,8 posto i cijene dionica u Šangaju.

Berzanski indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasli su između 0,1 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 sati bio u plusu 0,6 posto.

Blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu u četvrtak je pozitivno utjecao na azijske ulagače. Ipak, nema drugih značajnijih vijesti koje bi potakle veći rast cijena dionica.

S druge strane, japanski Nikkei indeks oštro je pao, a pod najvećim su pritiskom dionice tamošnjih izvoznika jer je jen ojačao prema dolaru, što loše utječe na konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda.

"Osim jačanja jena, na tržište loše utječe ljetna letargija. Ljudi odlaze na godišnji odmor, pa zatvaraju pozicije", kaže strateg u tvrtki Mizuho Securities Nobhiko Kuramochi.

Na valutnim tržištima dolar je pod pritiskom nakon članka u Wall Street Journalu u kojem je navedeno da bi čelnici Fed-a na predstojećoj sjednici mogli pripremiti izjavu o tome kako još duže vrijeme namjeravaju zadržati rekordno niske ključne kamatne stope.

Ipak, većina analitičara i dalje smatra da bi američka centralna banka u septembru mogla donijeti odluku o postepenom smanjenju iznosa poticajnih monetarnih programa.

Jutros se kurs dolara kreće oko 98,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,10 jena.

Cijena eura porasla je s jučerašnjih 1,3200 na 1,3277 dolara, novi najviši nivo u mjesec dana.

U odnosu na japansku valutu, kurs eura skliznuo je s jučerašnjih 132,05 na 131,15 jena, prenosi Business.hr.