|

Kina i Wall Street podigli cijene na azijskim berzama

Kina i Wall Street podigli cijene na azijskim berzama
0
F
FENA
10.4.2013. u 11:16
0
komentara
0

dijeljenja
Kina i Wall Street podigli cijene na azijskim berzama Foto: AFP
Nakon ohrabrujućih ekonomskih podataka iz Kine i rekordnog dosega Dow Jonesa na Wall Streetu, na većini azijskih berzi cijene dionica jutros su porasle, dok se kurs eura kreće oko 1,31 dolar, što je najviši nivo u tri sedmice.
Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7.30 sati bio u plusu 0,8 posto, dosegavši novi najviši nivo u skoro pet godina, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,7 posto.

Iako su u Australiji, Šangaju i Singapuru berzanski indeksi jutros blago pali, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.30 sati na dobitku 0,3 posto, nakon što je jučer skočio jedan posto.

Nakon solidnih poslovnih rezultata većine američkih kompanija u prvom tromjesečju, na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks dosegao novu najviši nivo u historiji, što je jutros pozitivno utjecalo na azijska tržišta.

Ulagače su ohrabrili i dobri kineski vanjskotrgovinski podaci. Uvoz je u martu na godišnjem nivou porastao oko 14 posto, više od očekivanja, dok je izvoz ojačao 10 posto, što je u skladu s očekivanjima.

"Veći rast uvoza od očekivanog pokazuje da domaća potražnja u Kini raste. To znači da je ekonomija čvrsto na putu solidnog rasta, dok su jučerašnji podaci o padu inflacije odagnali strahovanja od zaoštravanja monetarne politike", kazao je ekonomist u banci JP Morgan u Hong Kongu Haibin Zhu.

Zahvaljujući snazi kineske ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, jutros su porasle njihove cijene, pa su dionice u rudarskom sektoru među najvećim dobitnicama.

Ali uprkos tim pozitivnim vijestima, na većini azijskih berzi trguje se oprezno zbog napetosti na korejskom poluotoku, nakon naznaka da Sjeverna Koreja priprema lansiranje projektila.

Na valutnim tržištima zasad je zaustavljeno poniranje jena, izazvano prošle sedmice agresivnim labavljenjem monetarne politike japanske centralne banke.

Nakon što je jučer dosegao 99,67 jena, najviši nivo od maja 2009., jutros je kurs dolara skliznuo na 99,05 jena.

Kurs eura prema japanskoj valuti oslabio je s jučerašnjih 130,09 jena, najvišeg nivoa od januara 2010., na 129,60 jena.

U odnosu na američku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 1,3025, na 1,3090 dolara. Jučer poslijepodne u jednom trenutku se, prvi put nakon više od tri sedmice, probila i iznad nivoa od 1,31 dolara.

Podršku euru pružio je pad prinosa na obveznice članica eurozone, jer su ublažena strahovanja ulagača u vezi kiparske krize, političke neizvjesnosti u Italiji, te fiskalnih i ekonomskih teškoća u Španiji.

Nakon što je jučer porasla za 80-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku oslabila za 20-ak centi, na 93,95 dolara po barelu, prenosi Business.hr.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.