|

Barroso i Van Rompuy bi više voljeli dogovor svih 27 zemalja

Barroso i Van Rompuy bi više voljeli dogovor svih 27 zemalja
0
F
FENA
9.12.2011. u 18:27
0
komentara
0

dijeljenja
Barroso i Van Rompuy bi više voljeli dogovor svih 27 zemalja Foto: Reuters
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak nakon završetka samita EU-a da bi više volio da je svih 27 zemalja članica Evropske unije pristalo na promjene Lisabonskog ugovora, umjesto odluke da se ide u zaseban međuvladin ugovor o jačanju budžetske discipline u eurozoni.
"Više bismo voljeli dogovor koji bi uključivao svih 27 zemalja članica", izjavio je na konferenciji za novinare Barroso.

Čelnici Evropske unije okupili su se na samitu u Bruxellesu s ciljem da se kroz promjene ugovora zacementira fiskalna disciplina u eurozoni kako bi se ubuduće spriječile nove dužničke krize i što bi, prema očekivanjima, trebalo vratiti povjerenje investitora u sigurnost državnih obveznica zemalja eurozone.

Međutim, zbog protivljenja Velike Britanije odlučeno je da se ide u zaseban međuvladin sporazum, koji će sklopiti 17 zemalja eurozone te još devet zemalja koje su zasada izvan te zone. Britanija je za svoj pristanak tražila neke iznimke za sebe, koje ostalima nisu bile prihvatljive.

Novi međuvladin ugovor mogao bi marginalizirati zajedničke evropske institucije poput Komisije i Parlamenta.

"Sa stajališta institucija, bilo bi puno jednostavnije da je došlo do dogovora svih 27 članica, ali na ovaj način će ići brže, što je također važno", rekao je Barroso, dodajući da se "unutar Lisabonskog ugovora moglo učiniti puno stvari, ali su neka pitanja pravno vrlo komplicirana".

Što se tiče dogovora o jačanju fiskalne discipline, Barroso je taj rezultat samita nazvao "impresivnim".

I predsjednik Evropskog vijeća se također zauzimao za dogovor svih 27 članica, ističući da zasebni međuvladin sporazum nosi sa sobom neke rizike, ali da se oni mogu prevladati.

"Koliko god bude moguće nastojat ćemo uključiti evropske institucije", rekao je Van Rompuy.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.