Svijet
0

Rehn: Evropa mora da se integrira ili će se dezintegrirati

FENA
Olli Rehn (Foto: AP)
Olli Rehn (Foto: AP)
Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn izjavio je da lideri eurozone moraju da preduzmu rizik i pokrenu značajniju prekograničnu integraciju na samitu slijedeće sedmice, ili da budu svjedoci raspada monetarnog bloka.

"Došli smo do trenutka u kome moraju da budu napravljeni ozbiljni izbori i donesu ozbiljne odluke", kazao je komesar Rehn u srijedu u Evropskom parlamentu (EP), uoči samita EU 8. i 9. decembra na kome će se raspravljati o prijedlozima za izmjenu osnivačkih ugovora Unije, prenio je AFP.

"Ekonomska i monetarna unija će morati da bude ostvarena kroz mnogo dublju integraciju ili ćemo morati da prihvatimo postepenu dezintegraciju Unije koja postoji duže od pola vijeka", istakao je Rehn.

Uprkos pozivima EP da budu održane javne konsultacije u periodu od šest mjeseci ukoliko ta institucija bude isključena iz pregovora koje kroje njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, diplomate vjeruju da će EU izbjeći rizični scenario.

"Ukoliko bismo morali da održimo referendum u Velikoj Britaniji o ugovoru koji bi obuhvatao svih 27 zemalja EU, budimo realni, bilo bi jako teško da on bude odobren", izjavio je neimenovani diplomata, objasnivši da bi čak i ugovor koji bi obuhvatao samo eurozonu mogao da predstavlja problem.

Zbog toga, niz "međuvladinih sporazuma" između pojedinačnih članica eurozone mogao bi da predstavlja okvir za promjene.

Britanski premijer David Cameron je kancelarki Merkel predložio "djelimičnu" izmjenu ugovora kada je bio u poseti Berlinu 18. novembra.

Njegova vlada, a i opozicija sve su više euroskeptični, tako da je Merkel upozorena da bi Velika Britanija mogla da zahtijeva mnogobrojne povlastice u zamjenu za pristanak na bilo kakav ugovor koji bi podrazumijevao značajniji prenos vlasti sa država na centralno tijelo Unije, podsjeća Tanjug.

Lideri EU treba da razmotre prijedloge koji se tiču donošenja novih centraliziranih pravila prilikom sačinjavanja budžeta država članica, sankcije za nepoštovanje pravila, kao i kontrolu sračunatu na rano otkrivanje finansijskih "balona".