Radnici najavljuju štrajk
0

Banjalučki aerodrom umjesto letova ima gubitke

FENA
Suočeni sa skoro potpunom obustavom aviosobraćaja i činjenicom da uprava nije u mogućnosti da im vrati plaće na nivo prije smanjenja za 30 posto, radnici banjalučkog Aerodroma zaprijetili su štrajkom, a rukovodstvo jedinog aerodroma u RS otpuštanjem radnika.

Aerodrom Banja Luka već odavno je u finansijskim problemima, nema nijednu svoju avioliniju, niti putnike, a smjenjivali su se direktori koji nisu napravili pomake u otvaranju vazdušnog saobraćaja u RS.

Pokušaj sindikata da postignu dogovor s novim v.d. direktorom tog preduzeća nije urodio plodom, pa su za sutra najavili štrajk, ukoliko Vlada RS-a ne interveniše, jer tvrde da uprava izbjegava da ispoštuje sporazum postignut s njihovim prethodnicima još 2008. godine o vraćanju plaća za 30 posto na nivo iz 2008. godine.

To je i razlog da traže njihovu smjenu, te mjere za poboljšanje stanja u preduzeću i svog statusa.

Novi vršilac dužnosti direktora nudio im je retroaktivnu isplatu razlike za oktobar, novembar i decembar prošle godine i povećanje plaća za prva tri mjeseca 2012., ali sindikat na to nije pristao.

Aerodrom će, kažu sindikalci, u petak biti u štrajku.

"Među nama jedna četvrtina radnika preživljava od zagarantovane plaće od 370 maraka. Ta činjenica govori sve, pa i to kakav je standard zaposlenih na aerodromu“, kaže predstavnik štrajkačkog odbora jedine vazdušne luke u RS Rodoljub Kajkut.

Na ove činjenice iz uprave odgovaraju da, u ovom momentu, ne mogu osigurati sredstva koja bi bila dovoljna da se udovolji zahtjevima koje je postavio sindikat.

"Sredstva koja se ostvaruju od redovne djelatnosti nisu dovoljna ni za isplatu postojećih plaća“, kaže v.d. direktora Marinko Bašić ne isključivši mogućnost da Aerodrom "prepolovi“ broj sadašnjih 60 zaposlenih.

Ovaj aerodrom iz godine u godinu ima sve manje putnika, a lani je iz Banja Luke letjelo njih samo 5.000.

Kao neisplative pokazale su se aviolinije koje je banjalučki aerodrom sklapao sa "Austrojetom“ iz Strazbura, a zatim i sa firmom iz Ljubljane.

Prazna sjedišta subvencionirala je Vlada sredstvima iz budžeta entiteta.

Aktivna je samo jedna linija do Ciriha koju održava BH Airlines.