{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatražen prekid štrajka na banjalučkom aerodromu

F
24.1.2012. u 17:04
0
2
Zatražen prekid štrajka na banjalučkom aerodromu
0
Zatražen prekid štrajka na banjalučkom aerodromu
Aerodrom u Banjoj Luci
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zatražilo je danas od Uprave i Sindikalne organizacije banjalučkog Aerodroma da se osigura minimalan broj radnika da bi ta jedina zrakoplovna luka u RS-u nesmetano obavljala svoju funkciju.
Radnici banjalučkog Aerodroma su od 20. januara u štrajku, jer uprava preduzeća i nadležno ministarstvo nisu ispunili njihov zahtjev da im se plaće isplaćuju u punom iznosu.

Još od 2008. primaju za 30 posto umanjene zarade, a kako je rekao predsjednik Štrajkačkog odbora Rodoljub Kajkut, prosječna plaća radnika u jedinoj zračnoj luci u RS-u iznosi 480 KM.

O tom pitanju Čubrilović je danas razgovarao s v.d. direktorom Aerodroma Marinkom Bašićem i predstavnicima Sindikalne organizacije koje je predvodio predsjednik Rodoljub Kajkut te zatražio da, u što kraćem roku, postignu dogovor da bi ovo preduzeće nesmetano funkcioniralo.

Resorni ministar je podsjetio da je Vlada RS-a u septembru 2011. donijela zaključak kojim je grant za Aerodrom Banja Luka povećala za dodatnih 300.000 KM, te je, u prošloj godini, za ove namjene, iz entitetskog budžeta izdvojeno 900.000 KM.

Čubrilović je rekao da su u budžetu RS-a za 2012. godinu, za ovo preduzeće planirana sredstva na prošlogodišnjem nivou, odnosno u iznosu od 900.000 KM.

Također, navedenim zaključkom Vlada RS-a zadužila je upravu preduzeća, da u što kraćem roku radi smanjenja troškova poslovanja, donese novu sistematizaciju radnih mjesta i da racionalizuje broj zaposlenih u preduzeću.

U toku današnjeg sastanka dogovoreno je da se sindikalna organizacija, u toku sutrašnjeg dana, izjasni o prijedlogu Nadzornog odbora da se odmah obustavi štrajk, a da sporna pitanja, strane iznesu pred arbitražom čijom bi se odlukom ova pitanja riješila, a spor definitivno okončao.

Aerodrom Banja Luka je već duže vrijeme suočen s velikim gubicima i gotovo potpunom obustavom aviosobraćaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: