Traže isplatu pune plate
0

Radnici Aerodroma Banja Luka od jutros u štrajku

SRNA
Radnici Aerodroma Banja Luka od jutros su u štrajku radi zaštite ekonomskih i socijalnih prava, potvrđeno je na konferenciji za novinare održanoj na aerodromu u Mahovljanima kod Banje Luke.

Predsjednik Štrajkačkog odbora i predsjednik Sindikalne organizacije Aerodromi Republike Srpske Rodoljub Kajkut rekao je da radnici traže smjenu kompletnog rukovodstva preduzeća, isplatu pune plate, jer prema sporazumu iz 2008. godine sa tadašnjim direktorom primaju 70 posto plate, potpisivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora, donošenje Pravilnika o zaštiti na radu, plaćanje doprinosa i poboljšanje uslova rada.

 "Tražili smo korekciju tog sporazuma. Znamo da nema novca, obratili smo se Vladi i dobili dodatna sredstva za isplatu punih plata, ali uprava našeg preduzeća to nije ispoštovala, zbog čega tražimo smjenu kompletne uprave", pojasnio  je Kajkut.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u septembru odobrila 300.000 KM i da je svoj dio ispoštivala, ali da uprava preduzeća tvrdi da nema novca za isplatu punih plata radnicima.

"Doprinosi nisu uplaćeni četiri do pet mjeseci. Upravo kad smo dobili dodatnih 300.000 KM mi idemo u još veću dubiozu i ne plaćaju nam se doprinosi", kaže Kajkut i tvrdi da se sredstva namjenjena za isplatu plata radnicima troše "za neke druge stvari".

On je rekao da će radnici Aerodroma Banja Luka ispunjavati minimalan proces rada, iako je taj minimum nejasan, ističući da će radnici dolaziti, "očitavati" životnu sredinu, održavati radno mjesto da ne dođe do ugrožavanja života i nanošenja materijalne štete radnika.

"Obavijestili smo sve potrebne subjekte, vazduhoplovne vlasti kompletne BiH da stupamo u štrajk", rekao je Kajkut i dodao da će biti prihvaćeni svi hitni letovi, ambulantni, kao i letovi za državne organe, dok će se komercijalni letovi obavljati do ponedjeljka. 
Kajkut je rekao da  prosječna plata radnika na aerodromu u Banjoj Luci iznosi 480 KM.

Prema njegovim riječima, radnici aerodroma zadovoljni su saradnjom sa Ministarstvom saobraćaja i veza i sa Vladom Republike Srpske, ali nisu zadovoljni odnosom menadžmenta prema radnicima.

Kajkut je naveo i da će radnici tražiti sastanak sa resornim ministrom kome žele da pojasne situaciju i razloge zbog kojih su stupili u štrajk. 

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović izjavio je jučer da u ovom trenutku nije moguće izdvojiti dodatna sredstva kako bi se udovoljilo zahtjevima radnika Aerodroma Banja Luka za isplatu punih plata.