biznis
0

FOTO / Autoceste FBiH dobile ovogodišnju Povelju Općine Ljubuški i zlatni grb

FENA
JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dobilo je ovogodišnju nagradu Povelja Općine Ljubuški i zlatni grb za izuzetna postignuća Općine Ljubuški.

Nagradu je direktoru JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensadu Kariću na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Ljubuški uručio načelnik Općine Nevenko Barbarić.

Nagrada za izuzetna postignuća Općine Ljubuški uručena je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar zbog angažmana ovog poduzeća s ciljem unaprjeđenja i razvoja lokalne zajednice. JP Autoceste FBiH je u okviru izgradnje poddionice Bijača – Kravice, izgradilo regionalni vodovod na područiju Općine Ljubuški. Vrijednost projekta je 1.200.000 KM.

JP Autoceste FBiH trenutno izvode rekonstrukciju regionalnih cesta R423 i R424 ukupne dužine 10 km, a vrijednost radova iznosi 6,1 milion KM. U toku je izrada idejnog projekta "Zapadna obilaznica Ljubuški“, završena je izrada projekta i izvode se radovi na osvjetljenju putnog prolaza Sulet. Planiran je i početak radova na uređenju lokalne ceste zaselka Galići. Tokom prošlogodišnjih elementarnih nepogoda JP Autoceste FBiH je mobiliziralo mehanizaciju izvođača i podizvođača angažiranih na izgradnji poddionice Bijača – Kravice kako bi prometnice na području Općine Ljubuški bile očišćene i prohodne, stoji u saopćenju iz ove firme.

Direktor Karić je u svom govoru istakao da su u proteklom periodu JP Autoceste FBiH angažirale sav svoj potencijal i snagu da se ostvari zacrtani plan, a to je izgradnja 100 kilometara autoceste na Koridoru 5C. Jedan od prvih projekata ove uprave je bila izgradnja južnog dijela Koridora 5C, dužine 10 kilometara. U ostvarivanju ovog projekta JP Autoceste FBiH imale su svesrdnu pomoć i podršku nadležnih općinskih organa Općine Ljubuški.

Politika Uprave JP Autoceste FBiH nije samo izgradnja autoceste već pomoć i podrška lokalnim zajednicama u izgradnji njihove infrastrukture. Poseban značaj ima izgradnja međunarodnog graničnog prijelaza Bijača. Poduzete su sve aktivnosti kako bi do travnja ove godine bila završena izgradnja graničnog prijelaza Bijača do nivoa objekata. Izgradnjom južnog dijela Koridora 5C uspostavlja se savremenija i brža komunikaciju sa našim susjedima, ali i simbolično, ulaskom Hrvatske u EU, i BiH otvara vrata prema Evropi. Direktor Karić naglasio je da je ovogodišnja nagrada Općine Ljubuški potvrda da Uprava JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dobro i uspješno radi i sarađuje sa lokalnim zajednicama i da je ova nagrada motivacija da se upostavi ovako uspješna saradnja i sa drugim općinama koje se nalaze uz trasu Koridora 5C.