biznis
0

Agrokor preuzeo većinski udio u Mercatoru

Klix.ba
Agrokor preuzima ukupno 53,12% dionica od prodajnog konzorcija
Agrokor preuzima ukupno 53,12% dionica od prodajnog konzorcija
Agrokor je danas u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja, potvrđeno je za portal Klix.ba iz te kompanije.

Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uslovima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 miliona eura za 53,12% dionica Mercatora odnosno 452 milioa eura za 100%-tni udio u kompaniji.

Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 hiljada ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih dionika, te će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Komplementarnost kompanija dodatna je snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti kao i dodatnu finansijsku stabilnost te time ujedno omogućiti i daljnje širenje na tržištima regije, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta.

Prigodom potpisivanja Ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, kazao je: „Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo efikasnost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU. Čestitao bih zaposlenicima Agrokor koncerna koji su svojim poslovnim iskustvom, motiviranošću, razvojnim ambicijama, a posebno vizijom stvorili temelje za istorijske iskorake.

Nova zajednička platforma znanja Konzuma i Mercatora, iskustva i predanosti ponudit će našim kupcima veću vrijednost širenjem asortimana, najboljim cijenama, boljom kvalitetom usluge i dr. Ovom odlukom najutjecajniji poslovni ljudi regije pokazali su da u potencijalu koji se stvara spajanjem ovih dviju kompanija vide zamah budućeg ekonomskog rasta i uvjeren sam da će to biti odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku nego i za cijelu regiju.“

Gilles Mettetal, član Nadzornog odbora Agrokora u ime EBRD-a, dioničara Agrokora, izjavio je: "Agrokor podržavamo od kraja 1990-tih godina. Agrokor je pouzdan partner Banke zbog svojih vrijednosti i snažnog menadžmenta. Drago nam je da se vlasnički konzorcij odlučio za Agrokor kao najboljeg kupca. Agrokor je već realizovao niz uspješnih transakcija u regiji i vjerujemo da će se ovom transakcijom stvoriti nova vrijednost, kako kroz sinergije tako i kroz dodatna ulaganja. Siguran sam da će EBRD i dalje s naklonošću razmatrati podršku budućem razvoju ovog uspješnog pothvata."

Dovršenje transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restrukturiranju Mercatorovog duga i drugim ugovorenim uslovima. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u ovoj godini. Nakon toga, Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obaveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice.