biznis
0

Mercator će postati još stabilniji, a radna mjesta su sigurna

FENA
Vlasnici 53 posto Mercatorovih dionica koji su u petak kasno navečer s Agrokorom potpisali ugovor o prodaji svojih dionica po cijeni 120 eura tvrde da je postignuta optimalna cijena, a slovenski mediji u subotu upozoravaju da je do realizacije posla još dosta koraka.

Prodajni konzorcij u kojemu su dominirali Nova Ljubljanska banka (NLB) i skupina Pivovarna Laško (PL) objavio je nakon potpisivanja ugovora u saopćenju za javnost da je realizacija transakcije predviđena do kraja ove godine, da će ona imati brojne pozitivnesinergijske učinke i vlasnički stabilizirati Mercator, a uz to će se popraviti profil Slovenije kod međunarodnih investitora.

Postupak u kojem je Agrokor jedini dao obvezujuću ponudu s cijenom koju je kasnije u pregovorima podigao sa 110 na 120 eura vođen je transparentno, a uvjeti i cijena najbolji su koji su se mogli postići s obzirom na okolnosti, naveo je konzorcij prodavača 53 posto dionica Mercatora u kojemu je uz NLB i PL niz drugih fondova i banaka.

Zaključivanje transakcije, u što je uključena i isplata 240 miliona eura, vezana je na izdavanje regulatornih dozvola, a predviđeno je da se završi do kraja ove godine, navedeno je u saopćenju za javnost. Konzorcij ističe da je dogovorom osigurano da će Agrokor omogućiti dobavljačima Mercatora da i dalje budu snažno prisutni naprodajnim policama, osigurana su i jamstva za zaposlene u Mercatoru, a sam Mercator će postati stabilniji što će mu omogućiti uspjeh u pregovorima s bankama u reprogramiranju duga.

Direktor Mercatora Toni Balažič u subotu je u izjavi za javnost naglasio da sporazum s Agrokorom omogućava da najveći slovenski trgovački lanac dođe do stabilne vlasničke strukture, te da će se Mercatorova uprava i dalje zauzimati da se ispune dijelovi ugovorakoji su ključni za korist tekompanije.

Svemu velik prostor u subotu daju i slovenski mediji koji iznose neke podatke iz ugovora koji inače službeno nije poznat. Ljubljansko "Delo" navodi da je ugovorom kao "okvirni termin" za realizaciju transakcije naveden mart iduće godine, te da u dijelu slovenske politike i dalje postoje načelni otpori prodaji državnih kompanija i privatizaciji.

U dijelu politike i dalje postoje otpori prodaji Mercatora, navodi list, te dodaje da je predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič izjavio da je odgovornost za prodaju Mercatora na ministru financija Urošu Čuferu jer je dopustio da u nadzorni odbor NLB-a dođu članovi koji su to odobrili.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV navodi da je ugovorom Agrokora i vlasnika 43 posto dionica dogovoreno da će Mercatorov brend ostati na tržištima Slovenije i Srbije, dok će Mercatorove centre i zaposlene u Hrvatskoj i BiH preuzeti Konzum, te da će sjedište Mercatora idućih 10 godina ostati u Sloveniji.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da vlasnik Agrokora Ivica Todorić ni nakon što je ugovor potpisan "nema razloga za otvaranje šampanjca" jer je napravio tek prvi korak na "putu s mnogo prepreka" jer mora dobiti odobrenja regulatoru više država gdje će se njegov udio na maloprodajnom tržištu opasno približiti visokoj koncentraciji, te da bi za slovenske regulatorne organe mogla biti upitna i "vertikalna koncentracija" jer Agrokor za razliku od Mercatora ima i proizvodnju hrane.