biznis
0

259 radnika Kliničkog centra Banja Luka ostaje bez posla

FENA
Ministar zdravlja Slobodan Stanić izdao je Uredbu direktorima svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj da bez njegove saglasnosti ne smiju produžavati Ugovore o radu na određeno vrijeme sa zaposlenim radnicima.

Na ovaj način samo u Kliničkom centru Banja Luka bez posla će ostati 259 radnika. Mjera se uvodi kako bi se smanjili gubici u Fondu zdravstva i zdravstvenim ustanovama, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić.

"Ova uredba se odnosi na sve radnike u svim zdravstvenim ustanovama koji imaju Ugovore o radu na određeno vrijeme. Neki će se vremenom i po potrebi vratiti na posao, a nekima će se produžiti Ugovori na neodređeno ako je deficitaran kadar ili ljekar specijalističke struke", pojasnio je Stanić.

Nakon ankete u kojoj će učestvovati ljekari 650 ambulanti porodične medicine izradit će se nove liste lijekova na pozitivnoj listi kako bi se smanjila korupcija i utjecaj farmaceutskih kompanija.

Naglasio je kako je 2005. godine za lijekove na recept Fond izdvajao 19 miliona KM, a sada je više od 70 ili četiri puta više.

"Svjedoci smo da se nakon određenih seminara i promocija više propisuju neki ljekovi, i mi ne želimo da nam farmaceutske kompanije po svojim interesima određuju liste lijekova. Zato ćemo uradiit anketu kako bi nam ljekari rekli koji su lijekovi potrebni", ističe Stanić.

Novi ministar kaže da neće utvrđivati da li je njegov prethodnik prekršio zakon i zloupotrijebio položaj.

Direktori su mnogo disciplinovaniji kada rade pod strogom kontrolom i nadzorom, pa će kontrole rada zdravstvenih ustanova u narednom periodu biti mnogo češće.