BiH
0

Klinički centar Banja Luka pred kolapsom

Anadolija
Klinički centar Banja Luka nalazi se u klasičnom dužničkom ropstvu, saopštio je vršilac dužnosti direktora najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj Duško Račić.

Ukupna dugovanja KC Banja Luka, naveo je Račić, dosegnula su iznos od 50 miliona KM, radnicima doprinosi na ime penzionog i zdravstvenog osiguranja nisu plaćeni od augusta 2012. godine, a tu su dugovanja i prema dobavljačima te komercijalnim bankama za koje ova ustanova samo po osnovu kamata godišnje izdvaja 3,5 miliona maraka.

U banjalučkom Kliničkom centru zaposleno je blizu 2.700 radnika i u njemu se svakodnevno liječi 1.100 pacijenata. Iz tih razloga, istakao je Račić, bez pomoći svih struktura vlasti RS postoji ozbiljna opasnost da ova ustanova prestane s radom, javio je novinar agencije Anadolija.

U cilju stabilizacije i konsolidacije stanja u KC-u te osiguravanja dnevne likvidnosti, Račić koji je na funkciju v.d. generalnog direktora imenovan početkom ovog mjeseca, javnosti je danas predstavio svoj izvršni tim od pet članova koji bi u narednom periodu trebali ovu ustanovu staviti na noge.

Račić je saopštio da njegov tim okončava novu sistematizaciju radnih mjesta kako bi se utvrdio višak zaposlenih, a donijeta je i odluka o ukidanju svih ugovorenih plata koje su bile daleko iznad onih koje su regulisane granskim kolektivnim ugovorom.

Poseban problem u KC Banja Luka jeste nedostatak lijekova, prije svega citostatika, kazao je Račić. Potvrdio je da je u prethodnom periodu korištena praksa naručivanja lijekova bez saglasnosti uprave KC-a te istakao da je donio odluku o zabrani takvog poslovanja.

Podsjećamo, nakon izbora nove Vlade RS sa funkcije ministra zdravlja smijenjen je Ranko Škrbić, a novoimenovani ministar Slobodan Stanić odmah je smijenio i cjelokupno rukovodstvo KC Banja Luka.

U ništa boljoj finansijskoj situaciji nije ni Fond zdravstva RS čija su dugovanja blizu 400 miliona KM, ali zahtjevi opozicije da se otvore istrage o odgovornosti i Škrbića i bivših čelnih ljudi fonda koji su na tim pozicijama bili više od sedam godina za sada nisu naišli na odjek kod izvršne vlasti i pravosudnih organa RS.