Saudijci dali kredit
0

25 miliona dolara za izgradnju magistrale u Zenici

SRNA
Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović i ministar finansija Saudijske Arabije Ibrahim Abdul Azil al Asaf potpisali su danas u Sarajevu kreditni sporazum između BiH i Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 25 miliona dolara za izgradnju glavne gradske magistrale u Zenici.

Riječ je o kreditu čija je godišnja kamatna stopa dva posto, sa rokom otplate 25 godina i grejs periodom od pet godina.

Magistrala će povezivati primarne i sekundarne ulične mreže, omogućiti brži protok saobraćaja i povezati centar grada sa koridorom 5-C. 

"Riječ je o najpovoljnijim uslovima kreditnog sporazuma koji BiH može dobiti u ovom trenutku. Za BiH je najvažnije da je ničim ne uslovljava Saudijski fond za razvoj, tako da firme iz zemlje mogu dobiti posao izgradnje magistrale", rekao je Kasumović na ceremoniji zatvaranja "Sarajevo Business Foruma 2011", gdje je potpisan ovaj sporazum.

On je istakao da je BiH aplicirala za još dva projekta kod Fonda i da se nada brzom odgovoru Saudijske Arabije. Riječ je o kreditu od 18 miliona dolara za održivi povratak, te za izgradnju i opremanje opštine Srebrenik u vrijednosti od četiri miliona evra.

Na ceremoniji zatvaranja međunarodne investicione konferencije potpisano je više sporazuma - sporazum o izdavanju poslovnog prostora za televizijsku stanicu Al Jazeera, protokol o saradnji ekonomskih fakulteta iz Ankare i Sarajeva, te dva memoranduma iz oblasti građevinarstva i farmacije.

Najavljena je mogućnost ulaganja kompanija iz Južne Koreje u rudnik i termoelektranu u Banovićima.