{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena 153 projekta, otvoreni pregovori s investitorima

F
8.4.2011. u 14:45
0
10
Predstavljena 153 projekta, otvoreni pregovori s investitorima
0
Predstavljena 153 projekta, otvoreni pregovori s investitorima
Amer Bukvić
Na Sarajevo Business Forumu (SBF), drugoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji u organizaciji Bosna Bank Internationala i Grupe Islamske banke za razvoj (IDB), tokom tri dana investitorima su prezentirana 153 projekta ukupne vrijednosti 14,7 milijardi eura.
Direktor BBI-a Amer Bukvić danas je tokom završnog panela ocijenio da je ovogodišnji Sarajevo Business Forum bio uspješan i dodao da je time otvoren novi proces analiza i pregovora s investitorima, čiji će se rezultati vidjeti narednih mjeseci.

Također, najavio je da će pripreme za SBF 2012. početi već narednih dana.

U okviru Foruma, predsjednik Islamske komore za trgovinu i industriju Sheikh Saleh Abdullah Kamel rekao je da će učiniti sve da saudijski investitori do narednog foruma ulože u BiH 50 miliona dolara.

Iskazana je i zainteresiranost jedne korejske kompanije za ulaganjem u rudnik i termoelektranu Banovići, a danas je potpisan i sporazum sa saudijskim Fondom za razvoj o dodjeli kredita od 35 miliona KM za izgradnju zaobilaznice u Zenici.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, izjavio je da se radi o najpovoljnijem kreditnom sporazumu za BiH jer Fond ničim ne uvjetuje bh. stranu i omogućeno je učešće domaćih kompanija u tom projektu.

"Aplicirali smo za još dva projekta i nadam se da će nam biti odobreni. Tu je 18 miliona dolara za održivi povratak i četiri miliona eura za općinu Srebrenik", kazao je Kasumović.

Danas je također potpisan protokol o sporazumu o saradnji između Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Unije privrednih komora Turske, memorandum o razumijevanju između kompanije Euroasfalt i jedne kompanije iz Abu Dhabija te memorandum o sporazumu o saradnji između kompanije Adil Trading iz UAE i tuzlanske Farmacije.

Određene inicijative za poslove, odnosno za investiranje u BiH postoje i kod kompanija iz drugih država poput Kine i Japana, ali rezultati će se vidjeti do narednog Foruma.

Skupu je prisustvalo više od 300 domaćih i stranih investitora, kao i veliki broj gostiju iz Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Saudijske Arabije, Bahrena, Katara, Kine, Japana, SAD-a, Rusije, Gruzije, Azerbejdžana, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, te još nekih država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: