Vijeće ministara BiH
0

Kredit od 10 miliona dolara za jačanje sistema porodične medicine

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - Dodatno finansiranje za projekat jačanja zdravstvenog sektora.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je kredit od 10 miliona dolara s alokacijom od šest miliona dolara na Federaciju BiH (FBiH) i četiri miliona na Republiku Srpsku, s rokom otplate od 20 godina, uključujući 10 godina grejs perioda, namijenjen dodatnom finansiranju jačanja sistema porodične medicine.

Utvrđem je i Prijedlog osnova za zaključivanje Kreditnog sporazuma - Projekat glavne gradske magistrale u Zenici između Saudijskog fonda za razvoj i BiH čijom će realizacijom u ovom gradu biti omogućen brz saobraćaj i povezivanje primarne i sekundarne ulične mreže sa ulazno-izlaznim pravcima, prevashodno sa autoputem na koridoru "V-c". 

Ukupna dužina ove glavne gradske magistrale je 7,85 kilometara, sadržavaće četiri kolovozne trake u svakom pravcu, predviđen je za saobraćaj javnog prevoza, teretnih i putničkih vozila, kao i za pješake, a završetak projekta očekuje se krajem jula 2014.

Iznos predloženog spoljnog državnog duga za finansiranje ovog projekta je 25 miliona dolara s rokom otplate od 25 godina i grejs periodom od pet godina, a alociran je na FBiH. 

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi pristupanja BiH UNIDROIT konvenciji o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima. 

Pristupanjem Konvenciji BiH želi efikasno da doprinese borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima i na taj način zaštititi kulturnu baštinu. 
Ova konvencija olakšaće restituciju i povrat kulturnog blaga. 

Savjet ministara BiH prihvatio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu za Projekat proširenja sistema vodosnabdijevanja u opštini Čapljina između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Iznos kredita je četiri miliona evra sa rokom vraćanja od 15 godina i grace periodom od tri godine sa EURIBOR kamatom. Kredit će biti alociran na FBiH.  

Na ovaj način želi se obezbijediti kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje Čapljine, tim prije što je postojeća vodovodna mreža u nezadovoljavajućem stanju te su u ljetnim mjesecima česte redukcije vode.