Nakon 26 godina
54

Zbogom autu koji je obilježio jednu eru, posljednji Smart ForTwo sišao s proizvodne trake

A. M.
Najmanji segment tržišta ostao je u jednu ruku siroče. Smart ForTwo se oprašta ne ostavljajući, za sada, prirodnog nasljednika. Njegovo lansiranje i njegov komercijalni život obilježili su jednu zanimljivu priču u eri mikro automobila.

Svaka priča, pa i ova o Smartu, ima početak, sredinu i kraj. Iako je najvažnije kako priča završava, postoje trenuci koji priču čine najzanimljivijom. Mali urbani automobili u Evropi su uvijek činili žilu kucavicu tržišta, ali kad se prije više od 25 godina pojavio Smart slika se drastično promijenila.

Smart ForTwo obilježio je jedno doba i jedan trend. Njegov je život bio relativno dug i uspješan, neki će reći životni vijek pun trenutaka velike briljantnosti, ali i onih nešto mračnijih. Unatoč svemu, njegov oproštaj predstavlja važnu prekretnicu, kako za marku, tako i za milione vozača širom svijeta.

Iako je njegov razvoj započeo u ranim devedesetih, prvi put smo ga mogli vidjeti tek na Pariškom sajmu automobila 1998. godine i nije mogao proći nezapaženo. Unatoč svojoj maloj veličini, s dužinom od svega 2,5 metara, predstavljao je koncept pun logike, praktičnosti i funkcionalnosti. Bio je rođen automobil koji je obećavao da će saobraćajne gužve i probleme s parkiranjem ostaviti u prošlosti.

Smart ForTwo bio je pionir, a marka je prodala više od dva miliona vozila

Mada počeci nikada nisu laki, komplikovani razvoj Smarta ForTwo predstavljali problemi tokom njegove rane faze oko sigurnosti. Ipak je to Daimler sredio na "smart" način osmislivši koncept "kaveza", tako da je taj aspekt mnogima bio zapanjujući. Prva generacija modela ForTwo je krenula više nego uspješno, tako da je Smart, koji je tada kontrolisao Daimler Group, odlučio ponuditi i drugi model, Smart ForFour. Bio je to isti koncept, samo s više vrata i više sjedišta. Ali nije nastao samo ForFour, Smart je u jednom trenutku ponudio kupcima i coupe i roadster i crossblade derivate.

Tokom ovih više od 25 godina komercijalnog života, ForTwo se predstavio u tri različite generacije, a posljednja od njih predstavljena je 2014. godine sa značajnim promjenama u dizajnu i veličini, jer je jednako kao i ‘’Dvojka’’ narasla na 2,69 metara dužine. Bio je to ujedno i početak električne ere za marku, ere koja danas zauzima značajnije mjesto nego ikad.

S više od dva miliona prodatih jedinica u 46 zemalja širom svijeta, Daimler grupa je 2020. godine najavila prodaju svoje tvornice Hambach, rodnog mjesta Smarta, kompaniji Ineos Automotive. Ugovorom je bilo predviđeno da će tvornica nastaviti proizvoditi ForTwo četiri godine do 31. marta 2024. godine. Taj datum je već prošao i, prema planu, mali gradski automobil već nas je napustio. Posljednjih godina prodaja je naglo pala zbog pojave jeftinijih konkurenata. Nije pomogla ni činjenica da je postao dostupan samo u električnom formatu, nešto što je na kraju podiglo ionako visoku cijenu mnogo više od prihvatljivog.

Kontrolu preuzeli Kinezi

U to vrijeme Smart je od jednog automobila postao cijela serija proizvoda. Nijemci su kontrolu nad kompanijom predali svojim kineskim partnerima, Geely Group, jednom od najvećih azijskih automobilskih konglomerata. Nakon preuzimanja kontrole, došlo je do značajnih promjena u brendu koje su, između ostalog, povećale prisutnost Smarta u drugim tržišnim nišama, pa i u električnoj.

Danas smo svjedoci lansiranja modela kao što su Smart #1 i Smart #3. Vozila koja napuštaju urbani koncept kako bi proširila svoj raspon djelovanja isključivo u električnim formatima. Iako se ForTwo kakav smo poznavali više neće vratiti na tržište, njegova proizvodnja je prestala, međutim, njegov koncept nije. Naime, Smart želi ponovno lansirati model, doduše malo izmijenjenog formata i, naravno, s drugim imenom. Njegov prirodni nasljednik bit će poznat kao Smart #2. I on bi trebao biti auto mikro formata, ali ne tako malen kao do sada.

Navodno, nova generacija Smarta #2 bi trebala narasti do tri metra, ali će i dalje imati kabinu sa samo dva sjedišta. Kinezi žele da Smart bude jeftin, odnosno vrlo jeftin. Bit će dostupan samo u električnoj verziji s dometom od približno 300 kilometara. Bit će lansiran 2026. godine, a nadamo se da ćemo moći uskoro znati više detalja o njemu.