auto
125

Zabranjena prodaja Volkswagena i u Švicarskoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Švicarska je privremeno zabranila prodaju Volkswagenovih dizel modela koji imaju softver koji je mogao dati lažne rezultate prilikom testiranja izduvnih gasova. Ovaj bi potez mogao utjecati na 180.000 automobila koji još nisu registrovani niti prodati.

Odluka je donesena nakon što je jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu priznao da je varao na testiranju izduvnih gasova u SAD-u.

U međuvremenu, Matthias Mueller je imenovan za novog izvršnog direktora Volkswagena u punom jeku skandala. Zamijenio je Martina Winterkorna koji je dao ostavku u srijedu.

Haos je nastao nakon što je otkriveno da neki Volkswagenovi automobili koji su prodati u SAD-u imaju softver koji je mogao primijetiti kada se vrši testiranje izduvnih gasova i mijenjao je rad motora kako bi poboljšao rezultate.

Zabrana prodaje vozila Volkswagena u Švicarskoj najavljena je u petak. Vozila imaju dizel motore od 1.2, 1.6 i 2.0 litra, a riječ je o modelima Audi, Seat i Škoda.

Nakon što je preuzeo kormilo broda koji se nasukao Mueller je rekao kako je sada najvažnije zadržati ugled firme.

"Moj prvi zadatak je vratiti povjerenje Volkswagen grupe ne ostavivši niti jedan kamen sakriven i sa maksimalnom transparentnošću, kako bi izvukli prave zaključke iz trenutne situacije", rekao je.

Istakao je kako će kompanija doživjeti duboke promjene u načinu poslovanja. U SAD-u otkriveno je 482.000 vozila brendova Audi A3, Jetta, Beetle, Golf i Passat koji su imali taj softver. Pretpostavlja se da je oko 11 miliona automobila širom svijeta napravljeno s ovim uređajem, od čega 2,8 u Njemačkoj.