Nagrada za Toyotu
5

Yaris Cross je najbolji gradski automobil na svijetu

Klix.ba
Yaris Cross okrunjen je kao "World Urban Car of the Year 2022" na prestižnoj svjetskoj dodjeli nagrada za automobil godine na Sajmu automobila u New York-u.
Žiri od 102 ugledna međunarodna automobilska novinara iz 33 zemlje odabrao je finaliste tajnim glasanjem na temelju njihove ocjene svakog vozila koje je ispunjavalo uslove ulaska u izbor.

"Počašćeni smo dobiti nagradu "World Urban Car". Naš temelj je oduvijek bio stvaranje dobrih kompaktnih automobila, a ta nas je filozofija vodila da razvijemo Yaris Cross kao kompaktni automobil s prostranim prtljažnim prostorom, kao i dovoljno snage i ekonomičnosti. U budućem radu, koristit ćemo ovu nagradu kao motivaciju dok nastavljamo razvijati visokokvalitetne automobile koji mogu zadovoljiti potrebe naših kupaca i promovirati ekološki prihvatljiva vozila koja mogu pomoći u smanjenju emisije CO2.“ - rekao je glavni inženjer odjela Toyota Compact Car Company Takatomo Suzuki.

Toyota Yaris Cross odabran je s početnog popisa od pet automobila iz cijelog svijeta, a zatim s užeg popisa od tri finalista kako je objavljeno 15. marta. Prva tri finalista na svijetu za 2022. gradski automobil godine bili su Opel Mokka, Toyota Yaris Cross i Volkswagen Taigun.

Vozila koja ispunjavaju uslove za World Urban Car moraju se proizvoditi u količinama od najmanje 5.000 jedinica godišnje i moraju biti u prodaji na najmanje dva velika tržišta (Kina, Evropa, Indija, Japan, Koreja, Latinska Amerika, SAD) na najmanje dva odvojena kontinenta u određenom trenutku u periodu od 1. januara 2021. do 30. marta 2022. Vozila moraju imati maksimalnu dužinu od 4,20 metara i biti odobrena za vožnju na javnim cestama.

“Čast mi je četvrtu godinu zaredom biti partner Svjetskog automobilskog finala. Slično kao i Brembo, odabrani automobili u svakoj kategoriji ne predstavljaju samo automobilsku izvrsnost, već i vodstvo i inovaciju. Čestitamo svakom od ovogodišnjih vrijednih pobjednika,” rekao je Daniele Schillaci, izvršni direktor Bremba.

Ova godina obilježava 17. godina partnerstva World Car Awards s New York International Auto Showom. "Ponosni smo što smo dio najvažnijeg programa dodjele automobilskih nagrada na planeti,” rekao je predsjednik New York Auto Showa, Mark Schienberg. “Drago nam je što smo se svi vratili danas na Auto Show radi objave pobjednika uživo. Iako su posljednje dvije godine bile izazovne za sve, kupci automobila spremni su izaći i iskusiti sva nevjerojatna nova vozila i tehnologije koje industrija nudi.”