Odlična taktika BMW-a
0

FOTO / X1 prestigao Q5

Sarajevo-x.com
BMW nije dozvolio da ih relativno loši prodajni plasmani prve generacije modela X3 odbiju od segmenta kompaktnih SUV-ova. Nakon što su predstavili još manji X1, izgleda da su ovaj put napravili sve prave poteze, što potvrđuju i prodajni rezultati.
Sa skoro neznatnom razlikom od 407 automobila BMW-ov mini SUV X1 uspio je preteći i pobjediti “Audijev” Q5 u konkurenciji premium SUV-ova na evropskom tržištu u toku prvih šest mjeseci ove godine. Tako je BMW od januara do juna prodao 44.067 primjeraka svog X1, dok je “Audi ”uspio prodati 43.660 primjeraka modela Q5.

Među prvih pet su se uvrstili i još neki kompaktniji i pristupačniji, ali i veći i skuplji SUV-ovi. Pa je tako na trećem mjestu “Volvo” XC60 sa 29.616 prodanih primjeraka, dok ga na četvrtom mjestu prati “Land Rover” Freelander sa 20.138 primjeraka. “BMW” je dokazao svoju odličnu tržišnu taktiku i ponudu tako i što je njihov veći X5 uspio doći među prvih pet sa 16.565 prodanih primjeraka.

Ovi rezultati pokazuju da se tržište kompaktnih premiumum SUV-ova, suprotno očekivanjima, uopće nije počelo smanjivati, a BMW X1 i dalje nastavlja uzlaznu putanju, što potvrđuju i podaci ovog bavarskog proizvođača kako su samo u julu ove godine uspjeli prodati čak 11.438 primjeraka ovog modela.

Audi Q5
Audi Q5
U svakom slučaju, BMW na ovim rezultatima može zahvaliti činjenici da je njihov X1 jeftiniji najmanje 9.000 eura od konkurenata iz trenutnih pet najboljen prodavanih premium SUV-ova u Evropi. Također, još veća prednost BMW-a je činjenica da njihov X1 još uvijek nema pravog konkurenta, što će se svakako promijeniti iduće godine kada bi na tržište trebala stići prava flota kompaktnih i prestižnih SUV-ova, a u prvom redu će je činiti “Audi” Q3, “Saab” 9-4X, ali i slični modeli iz “Infinitija” i “Mercedes-Benza”. Također, procjenjuje se da bi i MINI mogao djelimično narušiti ove odlične rezultate BMW-a, kada na tržište dođe i njihov “crossover” Contryman koji će od BMW-ovog X1 biti jeftiniji oko 7.000 eura.
BMW
Vezani članci