BMW nastavlja sa X modelima
0

FOTO / X4 stiže početkom 2014. godine

Sarajevo-x.com
Iako su nezvanični izvori davali naslutiti da BMW priprema još jedno izdanje SUV modela, tek sada se to može smatrati i zvaničnom činjenicom, kada su u javnost došle i prve skice modela X4, a koji bi svoju svjetsku premijeru trebao imati 2014. godine.

Prema prvim najavama, BMW će svoj novi X4 proizvoditi u svojoj savremenoj fabrici Spartanburg u Južnoj Karolini, SAD. Također, BMM namjerava cjenovno novi X4 pozicionirati među premium karavanske modele, a vjeruju kako je veliki uspjeh modela X6 garancija da će i crossover kakav će biti X4 naći svoje mjesto na tržištu.

Ujedno, kao potvrda velikih ambicija sa ovim modelom, BMW će proširiti proizvodne kapacitete fabrike Spartanburg sa trenutnih 150.000 automobila godišnje, na čak 240.000 automobila godišnje.

BMW X4 će također imati zadatak takmičenja sa najavljenim konkurentima kao što je Porsche Cajun, s akojim će ujedno stvoriti i novu podklasu kompaktnih i luksuznih SUV-ova.

Kao i kod ostalih modela, BMW će i kod X4 ponuditi širok izbor motora, kojeg će sačinjavati poznati četverocilindarski i šestocilindarski benzinski i dizelski motori. Za prenos snage će biti zaduženi 6-stepeni ručni mjenjač, ali i 7-stepeni automatski sa dvostrukim kvačilom, dok će na listi doplata biti i 8-stepeni Steptronic mjenjač.

Baš kao što je slučaj sa modelom X3, sa kojim će novi BMW i dijeliti platformu, tako će i X4 biti ponuđen isključivo sa Xdrive pogonom na sve točkove, s tim da će ovjes za razliku od X3 biti podešen prije svega za cestovnu upotrebu, što znači mnogo manju udaljenost od tla i čvršći ovjes koji je pogodniji za dinamičnu vožnju na asfaltiranim putevima.

Zanimljivo je da već sada u BMW-u planiraju i naknadno uključivanje M verzije za novi X4, a koja će dobiti twinturbo redni šestocilindarski motor sa 7-stepenim mjenjačem.

Sam dizajn novog X4 će biti zasnovan na temeljima modela X6, s tim da će biti više prilagođen sportskim voznim osobinama, te će zahvaljujući kompaktnijim proporcijama mnogo više koketirati sa izgledom sportskog kupea nego što je to u stanju uraditi X6.

BMW
Vezani članci