Jedinstveni primjerci
14

VW pripremio dva konceptna Golfa za okupljanje pored jezera Wörthersee

Klix.ba
Na ovogodišnje 38. okupljanje ljubitelja brzih Golfova koje se održava u austrijskom gradu Reifnitzu pored jezera Wörthersee Volkswagen je stigao s jedinstvenim modelima Golf GTI Aurora i Golf R Variant FighteR.

Volkswagen je pored živopisnog austrijskog jezera Wörthersee prošle godine premijerno predstavio konceptni Golf GTI TCR koji je nekoliko mjeseci nakon toga dobio i svoje produkcijsko izdanje, a na ovogodišnje izdanje ljubitelja brzih Golfova stigli su sa dva konceptna modela koje su kreirali timovi VW-ovih mladih inžinjera i dizajnera u Wolfsburgu i Zwickauu.

Iz Wolfsburga je stigao Golf GTI Aurora čiji dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor raspolaže sa 380 konjskih snaga. Prijenos snage na prednju osovinu obavlja se posredstvom 7-stepenog DSG mjenjača. Karoserija automobila obojena je kombinacijom crne i Nardo sive boje, a sve je dodatno začinjeno zelenim detaljima. Umjesto zadnjih sjedišta prostor je iskorišten za ugradnju elemenata 3.500-wattnog audiosistema.

Zwickau tim u Reifnitz je stigao s dorađenim modelom Golf R Variant, a iza naziva FighteR krije se dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji na obje osovine posredstvom 7-stepenog DSG mjenjača isporučuje 400 konjskih snaga. Zahvaljujući novim karoserijskim komponentama superbrzi dvobojni karavan je šest centimetara širi od standardne verzije, a signalna svjetla na krovu i u masci hladnjaka sugerišu da bi mogao biti korišten kao sigurnosni automobil na stazi.