auto
0

Vrhunska nagrada Red Dot Award 2013 za Audi R8

Klix.ba
Audi je sa tri modela istovremeno dobitnik na ovogodišnjoj dodjeli Red Dot Award: Product Design. Audi R8 uvjerio je internacionalni žiri svojim najboljim kvalitetom dizajna i dobio za to vrhunsku nagradu Red Dot: Best of the Best.

Već više puta nagrađivan Audi A3 Sportback i Audi S3 također je osvojio poene, oni su dobili Red Dot za njihov visok kvalitet dizajna. Šef za interijer Enzo Rothfuss preuzeo je nagrade na gala prijemu u Aalto teatru u Essenu. On se zahvalio članovima žirija i timu za dizajn: "Dizajn je jedan dinamičan proces, razvoj, u kojem mi zajedno sastavljamo tradiciju i viziju“.

Od više od 4.600 uručenih proizvoda i projekata iz 54 zemlje nagrađena su 22 modela osobnih vozila. Žiri se sastojao od 37 eksperata iz 24 zemlje svijeta. Nagrada pored estetske forme vrednuje i savremene trendove i inovacije dizajnera. "On je dizajniran i izrađen na izuzetno visokom nivou. Njegove proporcije su ujednačene, on je perfektno izbalansiran i njegova estetika je visoke klase", obrazložio je žiri svoju odluku za Audi R8.

"Ići novim putevima u dizajnu, znači prije svega svaki nacrt kritički ispitivati", rekao je šef dizajner Audija Wolfgang Egger. "Tako proces dizajna nerijetko liči na dinamičnu vožnju automobilom, u kojoj se ide gore i dole. Da bi nastala inovativna forma, važi pravilo da se stvarima uvijek prilazi iz raznih perspektiva i pronalazi novo, a da se iz vida ne izgube geni marke". R8 perfektno utjelovljuje ovu mješavinu tradicije i vizije. Tako dugoročno nastaje dizajn, koji vodi ka visokom afinitetu i emocionalnoj povezanosti kod kupaca Audija i učestvuje u oblikovanju budućnosti.

Vezani članci