{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Volvo razvio tehnologiju parkiranja pritiskom na dugme

21.6.2013. u 10:37
16
5
Volvo razvio tehnologiju parkiranja pritiskom na dugme
16
Volvo razvio tehnologiju parkiranja pritiskom na dugme
Noćna mora svakog vozača je neprekidno kruženje u potrazi za slobodnim mjestom za parkiranje. A kada ga pronađu, moraju se uvući u skučeni prostor između druga dva automobila. Volvo je riješio taj problem.
Švedski proizvođač automobila razvio je novu tehnologiju parkiranja, zahvaljujući kojoj automobil sam radi čitav posao, a vozač čak ne mora ni da sjedi u njemu.

Nova tehnologija, ne samo da nalazi parking prostor, već omogućava automobilu da se sam odveze do njega i parkira, dok vozač može ići dalje za svojim obavezama. Tehnologija je sigurna i u interakciji sa parkiranim automobilima, pješacima i preprekama na putu.

Vozač jednostavno izađe iz automobila i da mu instrukcije putem smartphonea da pronađe slobodno mjesto i parkira se. Pomoću smartphonea, vozač može i otključati automobil, upaliti motor, pa čak i dati automobilu instrukcije da sam dođe do njega.

Ovaj inovativni sistem bit će podvrgnut javnom testiranju naredne sedmice.

"Autonomno parkiranje je tehnologija koja oslobađa vozača misije pronalaska parking mjesta, koja guta vrijeme. Dovoljno je da vozač ostavi automobil na ulazu na parking i preuzme ga na istom mjestu kada se vrati", izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik u Volvo Car Group.

Iz kompanije najavljuju kako sada ciljaju da postanu svjetski lideri na polju autonomne vožnje, a tehnologija bi se serijskim automobilima mogla naći u roku od nekoliko godina. Novi Volvo XC90 imat će, krajem naredne godine, neke elemente autonomnog upravljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: