{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Volvo napravio specijalni airbag za pješake

S
14.3.2012. u 14:51
0
15
Volvo napravio specijalni airbag za pješake
0
Automobili kompanije Volvo su oduvijek smatrani najsigurnijim na svijetu, a danas su postali još sigurniji. Kompanija je uvela prvi airbag za pješake.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uređajem je opremljen novi Volvo V40, koji je predstavljen prošle sedmice na Sajmu automobila u Ženevi. On radi pomoću niza sofisticiranih senzora postavljenih na prednjem braniku.

"Kada automobil udari pješaka, airbag se aktivira iz donjeg dijela vjetrobranskog stakla i podiže zadnji kraj poklopca motora kako bi se stvorio dodatni prostor u dijelu gdje se nalazi motor. Airbag štiti pješake, posebno njihovu glavu koja obično udara o poklopac motora i donji dio vjetrobranskog stakla, kao i donji dio A stubova", izjavio je glasnogovornik kompanije Volvo.


Ukoliko pješak zakorači na cestu ispred automobila, oglasi zvučno upozorenje, a ukoliko nema reakcije, aktiviraju se kočnice. Sistem detekcije se sastoji od radara postavljenog u prednjoj maski i kameri montiranoj na retrovizoru. Zadatak radara je da otkrije pješaka ili vozilo ispred automobila i da odredi udaljenost. Kamera otkriva o kakvoj vrsti objekta se radi.

U Evropi oko 14 posto žrtava u saobraćaju čine pješaci. U SAD-u je taj procent 12 posto, a u Kini više od 25 posto.

"Sigurnost je jedna od naših glavnih vrijednosti, a model V40 je opremljen prvim airbagom za pješake i novom sigurnosnom tehnologijom. Razvili smo sistem kako bismo smanjili rizik za pješake prilikom sudara", dodao je glasnogovornik.


Duncan Vernon, stručnjak za sigurnost u saobraćaju u Engleskoj, je pohvalio novu tehnologiju.

"Ova tehnologija će smanjiti ozbiljnost i broj povreda pješaka. Postoji potencijal za poboljšanje dizajna automobila kako bi se povećala zaštita pješaka. Mnogo pješaka pogine ili se povrijedi, posebno u zemljama u razvoju. Sigurnost bi trebala biti prioritet u dizajnu automobila", rekao je Vernon.

Proizvodnja Volva V40 počinje u maju, a kupcima će biti isporučen u septembru.


Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: