Kompanija posvećena sigurnosti
0

FOTO+VIDEO / Volvo napravio specijalni airbag za pješake

Sarajevo-x.com
Automobili kompanije Volvo su oduvijek smatrani najsigurnijim na svijetu, a danas su postali još sigurniji. Kompanija je uvela prvi airbag za pješake.
Uređajem je opremljen novi Volvo V40, koji je predstavljen prošle sedmice na Sajmu automobila u Ženevi. On radi pomoću niza sofisticiranih senzora postavljenih na prednjem braniku.

"Kada automobil udari pješaka, airbag se aktivira iz donjeg dijela vjetrobranskog stakla i podiže zadnji kraj poklopca motora kako bi se stvorio dodatni prostor u dijelu gdje se nalazi motor. Airbag štiti pješake, posebno njihovu glavu koja obično udara o poklopac motora i donji dio vjetrobranskog stakla, kao i donji dio A stubova", izjavio je glasnogovornik kompanije Volvo.

Ukoliko pješak zakorači na cestu ispred automobila, oglasi zvučno upozorenje, a ukoliko nema reakcije, aktiviraju se kočnice. Sistem detekcije se sastoji od radara postavljenog u prednjoj maski i kameri montiranoj na retrovizoru. Zadatak radara je da otkrije pješaka ili vozilo ispred automobila i da odredi udaljenost. Kamera otkriva o kakvoj vrsti objekta se radi.

U Evropi oko 14 posto žrtava u saobraćaju čine pješaci. U SAD-u je taj procent 12 posto, a u Kini više od 25 posto.

"Sigurnost je jedna od naših glavnih vrijednosti, a model V40 je opremljen prvim airbagom za pješake i novom sigurnosnom tehnologijom. Razvili smo sistem kako bismo smanjili rizik za pješake prilikom sudara", dodao je glasnogovornik.

Duncan Vernon, stručnjak za sigurnost u saobraćaju u Engleskoj, je pohvalio novu tehnologiju.

"Ova tehnologija će smanjiti ozbiljnost i broj povreda pješaka. Postoji potencijal za poboljšanje dizajna automobila kako bi se povećala zaštita pješaka. Mnogo pješaka pogine ili se povrijedi, posebno u zemljama u razvoju. Sigurnost bi trebala biti prioritet u dizajnu automobila", rekao je Vernon.

Proizvodnja Volva V40 počinje u maju, a kupcima će biti isporučen u septembru.