Regionalna premijera
25

FOTO / Potpuno novi Volvo V40 predstavljen u Zagrebu

Klix.ba
Na terasi hotela Regent Esplanade u Zagrebu, novinarima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije predstavljen je dugoočekivani Volvo model, potpuno novi V40, dinamični i kompaktni model sa svim karakteristikama velikog Volva, te revolucionarnim sistemima sigurnosti, od kojih se ističe i prvi zračni jastuk za pješake.

Okupljenim predstavnicima medija se najprije obratio Loic Claude, regionalni direktor Volva za jugoistočnu Evropu, koji je u najkraćim crtama pojasnio dizajnersku i proizvodnu filozofiju koja je u temelju novog modela. Dizajneri su se, kako je istaknuo Loic, u svakom segmentu produkcije vodili željama kupaca prilikom kreiranja modela, tako da je model nastao pod geslom "ovaj automobil je sve ono što ste vi." Prateći trendove, dizajneri su Volvo V40 zatim dodatno učinili štedljivijim i prihvatljivijim za okolinu.

Na gospodina Loica nadovezao se Davor Ričković, voditelj proizvoda Volva za jugoistočnu Evropu, koji je predstavio V40 u svim svojim dizajnerskim, tehnološkim i sigurnosnim segmentima. Volvo V40 je, kako je istaknuo Ričković, kompaktni Volvo model sa 5 sjedišta i 5 vrata, živahnih, dinamičnih karakteristika i niskog, spuštenog garda. Iako kompaktan, daje utisak velikog Volva. Njegove sportske linije karoserije, svojevrsni su "hommage" klasičnom skandinavskom dizajnu, a panoramski krov sa sjenilom dodatno ga čini ugodnim za oko.

Inovativna instrumentna ploča sa digitalnim ekranom omogućava izbor između elegantne, sportske ili ekološke teme vožnje, a cijeli niz motora kreće se u rasponu od dizelskih motora sa 115 KS, 150 KS i 177 KS, preko T3 benzinca sa 150 KS i T4 benzinca sa 180 KS, do vrhunskih T5 benzinaca sa 213 i 254 KS. Potpuno novi V40 opremljen je revolucionarnim zračnim jastukom za pješake, unaprijeđenim City Safety sistemom koji sada funkcioniše i pri brzinama do 50 km/h, te izvrsnim sistemom pomoći pri parkiranju i Collision Warning sistemom koji štiti od sudara pri većim brzinama.

Početna cijena benzinskog Volva V40 (u Hrvatskoj) iznosit će 23.790 eura, a početna cijena dizelskog modela 24.990 eura. Prvi prodajni primjerci potpuno novog Volva V40 očekuju se u Volvo salonima već od ljeta ove godine.