Princip rada inovacije iz Volva
32

VIDEO / Volvo zračni jastuk za pješake

Klix.ba
Sedam senzora, napredna tehnologija i jedan zračni jastuk, koji se aktivira munjevitom brzinom u području vjetrobrana. Ovo su glavni elementi tehnologije zračnog jastuka za pješake, inovativnog sigurnosnog sistema koji je debitirao u potpuno novom Volvu V40.

U Kini 25 posto svih žrtava saobraćajnih nesreća čine pješaci. U Evropi je ta brojka nešto manja (14 posto), dok u SAD-u iznosi 12 posto. No, mnogo je veći postotak teže i lakše povrijeđenih pješaka. Najozbiljnije povrede glave pješaka nastaju udarcem u poklopac motora, donji dio vjetrobranskog stakla i A nosače krova.

Vodeći se ovim podacima, Volvo Car korporacija započela je razvoj tehnologije zračnog jastuka za pješake, koji je kao nova prekretnica sigurnosnih sistema debitovala na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi i to u potpuno novom Volvu V40.

„Ponosni smo što možemo ponuditi automobil sa zračnim jastukom za pješake. Njegova namjena je da zaštiti pješake u određenim situacijama, odnosno prilikom udarca u poklopac motora, donji dio vjetrobranskog stakla i A nosač krova, te tako spriječi ozbiljnije povrede glave.“ - tvrdi Thomas Broberg, stariji tehnički savjetnik za sigurnosti pri Volvo Car korporaciji.

Sedam senzora ugrađenih u prednji dio vozila, šalje signale kontrolnoj jedinici. Kada automobil ostvari kontakt sa određenim objektom, dolazi do promjene signala. U tom trenutku, kontrola jedinica procjenjuje dobijeni signal i u slučaju da odredi da objekat zapravo predstavlja nogu pješaka, aktivira zračni jastuk.

Poklopac motora koji se podiže za 10 cm Šarke poklopca motora, opremljene su pirotehničkim mehanizmom oslobađanja, koji su slučaju aktivacije sistema, oslobađa stražnji dio poklopca motora. Istovremeno se zračni jastuk počinje puniti gasom, te svojih napuhavanjem podiže poklopac motora za 10 cm.

Ostvareni razmak između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom prostoru, stvara prostor za deformiranje poklopca motora, čime se stvara efekat amortiziranja, odnosno poklopac motora „prihvata“ pješaka. „Zračni jastuk ima dvije funkcije, podiže poklopac motora da stvori razmak, te ublažava udarac.“ - objašnjava Broberg.

U napuhanom položaju, zračni jastuk prekriva čitav donji dio vjetrobranskog stakla, odnosno dvije trećine vjetrobranskog stakla i A nosača krova. Čitav proces aktivacije sistema i napuhavanja jastuka traje tek nekoliko stotih dijelova sekunde.

Test sa humanoidnim lutkama Sistem zračnog jastuka za pješake, aktivan je pri brzinama između 20 i 50 km/h. Cijelih 75 posto svih nesreća sa pješacima dešava se pri brzinama do 40 km/h. Sam zračni jastuk sastoji se od vreće i generatora gasa. Nakon aktivacije, vreća se puni gasom za nekoliko milisekundi.

„Razvili smo tehnologiju koristeći kompjutersku simulaciju i humanoidne lutke, a testovi su sprovedeni u brojnim konfiguracijama“ - tvrdi Broberg.

Prije dvije godine, Volvo je predstavio sistem detekcije pješaka sa funkcijom automatskog kočenja, koji pomaže u izbjegavanju kontatka sa pješakom pri brzini do 35 km/h, a pri većim brzinama značajno se smanjuje brzina naleta na pješaka. Taj sistem u kombinaciji sa novim zračnim jastukom za pješake istinska je dobitna kombinacija u zaštiti pješaka.