auto
0

Volvo najviše smanjio emisiju ugljen dioksida u Evropi

Sarajevo-x.com
Volvo Car korporacija vodeća je među evropskim proizvođačima automobila kada je u pitanju smanjenje emisije ugljendioksida. Pokazala je to šesta godišnja analiza evropske federacije za transport i životnu okolinu.

"Oduševljeni smo i veoma smo ponosni na ovaj rezultat. Nastavljamo sprovoditi naš ambiciozni plan sa ciljem smanjenja emisije ugljendioksida", izjavio je Stefan Jacoby, predsjednik i izvršni direktor Volvo Car korporacije.

Osam najvećih evropskih proizvođača automobila je u 2010. godini svoju emisiju ugljendioksida smanjilo u prosjeku za 2 do 6 posto. No, Volvo se posebno ističe smanjenjem od cijelih 9 posto. To je rezultat koncentrisanog ekološkog fokusa unutar "Drive towards zero" programa.

Prodaja štedljivih DRIVe dizelskih motora bila je veoma uspješna i pokazala se kao jedan od najvažnijih aspekata znatnog smanjenja štetnih emisija. Tako recimo model V50 DRIVe emitira tek 99 g/km ugljendioksida, a V70 DRIVe samo 119 g/km ugljendioksida. Ekološki orijentisana strategija Volva također uključuje i elektrificirane automobile sa različitim nivoom hibridizacije, još efikasnije dizelske i benzinske motore, kao i alternativna goriva.

"Cilj je do 2020. godine postići prosjek emisije ugljendioksida cijelog proizvodnog programa od 95 g/km. U teoriji je to potpuno ostvarivo, ali mnogo toga zavisi od legislativa, poticaja, dostupnosti energije, te naravno potražnje kupaca. Pored toga, EU planira uvesti novi metod izračunavanja emisije ugljendioksida, što će dodatno utjecati na naš plan", tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik Volvo odjela za istraživanje i razvoj.

Analiza evropske federacije za transport i životnu okolinu pokazuje koliko su evropski proizvođači automobila uspjeli u smanjenju potrošnje i štetnih emisija novih automobila. Sve u svemu, emisija ugljendioksida novih atomobila u EU je tokom 2010. godine pala za 3,7 posto te sada u prosjeku iznosi 140 g/km.