auto
0

Veliki interes nagovještava dobru prodaju Volva V60 Plug-in Hybrid

Sarajevo-x.com
Volvo Car korporacija je u fazi predstavljanja Volva V60 Plug-in Hybrid, prvog dizelskog plug-in hybrida na svijetu i tehnički najnaprednijeg Volvo modela svih vremena.

Proizvodnja počinje u novembru 2012. godine, a prva modelska godina limitirana je na 1.000 primjeraka. Svi će oni biti ponuđeni u Pure Limited paketu koji uključuje najbogatiji paket opreme Summum. Početna cijena iznosi 57.000 eura.

''Za naš prvi dizelski plug-in hibrid vlada velika zainteresovanost na brojnim tržištima. Uvjereni smo da će se prvih 1.000 primjeraka rasprodati i prije početka proizvodnje sljedeće jeseni'', tvrdi Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Car korporacije i dodaje: ''Sa V60 Plug-in Hybridom poboljšavamo naše vodstvo u elektrifikaciji voznog parka budućnosti, niko od naših konkurenata ne može ponuditi tako genijalan automobil koji hibridnu tehnologiju podiže na potpuno novi nivo''.

Volvo V60 Plug-in Hybrid je djelo zajedničke saradnje Volvo Car korporacije i švedske energetske kompanije Vattenfall.

''Ponosni smo na razvoj ovog unikatnog vozila sa Volvom, koje dokazuje da je elektricitet gorivo budućnosti'' - rekao je Öystein Löseth, izvršni direktor kompanije Vattenfall.

Nordijski region kao najveće tržište Nakon inicijalne serije od 1.000 vozila za modelsku 2013. godinu, proizvodni kapaciteti će biti povećani na 4.000 do 6.000 primjeraka u modelskoj 2014. godini. Oko 30 posto ukupne proizvodnje, namijenjeno je Švedskoj i ostalim zemljama nordijskog regiona. Njemačka, Švicarska, Belgija, Francuska, Holandija i Velika Britanija će u prodaji učestvovati u omjeru od 5 do 15 posto.

''Očekujemo brzo popunjavanje knjige narudžbi. Mnogo je ekskluzivnih automobila na tržištu, ali oni koji zaista žele biti ispred ostalih i voziti najgenijalniji automobil na svijetu, mogu birati samo naš V60 Plug-in Hybrid'' - zaključuje Jacoby.

Povremeno pojavljivanje u javnosti

Volvo V60 Plug-in Hybrid bit će s vremena na vrijeme prezentiran u ekološki osviještenim gradovima kao što su Stockholm, Berlin i London. Ideja je da se potencijalni kupci pobliže upoznaju sa automobilom. Istraživanja su pokazala da su ciljna skupina za Volvo V60 Plug-in Hybrid kupci željni novih tehnologija, koji žele ekološki podoban automobil, bez kompromisa po pitanju kvaliteta klasičnog luksuznog vozila. Očekuje se da 80 posto ukupno prodatih vozila bude korišteno kao službeno vozilo.

Uključen Vattenfallov start paket Vatenfall vlasnicima nudi start paket koji uključuje potpuno ekološki proizveden elektricitet i zidnu stanicu za punjenje. Isti je dostupan na Vattenfallovim glavnim tržištima, u Švedskoj, Njemačkoj i Holandiji.

''Nijedna industrija ili organizacija se ne može samostalno boriti sa klimatskim izazovima. Naša je misija razviti automobile sa niskom emisijom ugljendioksida, ali je na društvu odgovornost za stvaranje održive budućnosti. Ovaj projekt pokazuje kako nas saradnja između eksperata u različitim područjima dovodi bliže tranziciji od proizvoda sa niskom emisijom ugljendioksida do klimatski orijentisanog stila života'' - tvrdi Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Cars korporacije.

Superiorna tehnologija

Sa ekološke strane gledišta, plug-in hibrid je potpuno superioran u odnosu na prvu generaciju hibrida, koji u principu smanjuje emisiju ugljendioksida za 15 posto u odnosu na identičan model bez hibridnog pogona.

U Hybrid modu, Volvo V60 Plug-in Hybrid emitira 65 posto manje ugljendioksida od konvencionalnog dizelskog Volva V60, odnosno emitira tek 49 g/km, što odgovara prosječnoj potrošnji dizelskog goriva od tek 1,9 litara na 100 pređenih kilometara. Ukupna autonomija kretanja iznosi 1200 km. U Pure modu, automobil za pogon koristi samo električni motor, a autonomija kretanja iznosi do 50 km. U Power modu, pogonska tehnologija je usmjerena ponudi najboljih mogućih performansi. Dizelski i električni motor sabiraju snagu (215 + 70 KS) i obrtni moment (440 + 200 Nm), što rezultira odličnim mogućnostima.

''Upravo tri karaktera čine V60 Plug-in Hybrid superiornim u odnosu na ostale hibride. Zahvaljujući Pure, Hybrid i Power opcijama, ovaj je automobil idealan izbor za beskompromisne kupce, koji žele minimalne štetne emisije u kombinaciji sa maksimalnim užitkom u vožnji.

Studija je pokazala da većina evropskih vozača dnevno pređe manje od 50 kilometara na putu do posla i nazad. Na dužim putovanjima V60 Plug-in Hybrid nudi performanse klasičnog automobila, uz osjetno manji nivo štetnih emisija.