auto
0

Volvo dio buduće proizvodnje seli u Belgiju

Klix.ba
Iz Volvoa je stigla zvanična informacija u kojoj je saopšteno da će se njihova naredna generacija automobila C-segmenta proizvoditi u tvornici u belgijskom gradu Ghentu.

Izvršni direktor švedske automobilske kompanije, Hakan Samuelsson, izjavio je da će naredna generacija automobila C-segmenta koristiti novorazvijenu modularnu platformu (CMA), a istu će također koristiti i modeli kineske kompanije Geely u čijem je vlasništvu i Volvo, nakon raskida sa Fordom.

Još uvijek se ne zna hoće li se pojedini Volvo automobili proizvoditi u Kini, u postojećim proizvodnim postrojenjima Geelyja. "Razgovori su u toku, ali odluka još nije donesena", kaže Samuelsson.

Naredna generacija modela V40 stiže iz Belgije i trebala bi se pojaviti u prodajnim salonima naredne godine. Nova modularna platforma koristit će se i u proizvodnji nasljednika modela C30, a u odjelu zaduženom za planiranje budućih modela spominje se i crossover Volvo XC40 koji bi se, uključujući i opciju sa hibridnim pogonom, trebao pojaviti 2018. godine.