auto
5

Volvo Car Gent smanjuje emisiju CO2 za više od 40 odsto

Klix.ba
Dvije najveće kompanije u Nordijskom regionu, Volvo Car Group, globalna automobilska kompanija i Stora Enso, globalna kompanija za proizvodnju papira, udružile su snage u smanjenju emisije ugljen dioksida u Volvo tvornici u Belgiji za preko 40 posto, čime se naglašava dugoročna posvećenost obe kompanije za smanjenjem karbonskog traga.

Stora Enso tvornica u gradu Langerbrugge u Belgiji, smještena je u blizini Volvo pogona u Gentu. Njihova blizina znači da Stora Enso može izgraditi podzemni toplovod, kojim bi transportovala kompresovanu vodu pri temperaturi od 125 stepeni Cejzijusa do pogona Gent, a koja bi se koristila za grijanje kompletne tvornice i lakirnice.

Volvo bi time značajno smanjio potrošnju fosilnih goriva za potrebe grijanja, čime se značajno smanjuju i emisija ugljen dioksida i troškovi. Procjenjuje se da bi ovaj projekat trebao dovesti do smanjenja od 15.000 tona ugljen dioksida godišnje, odnosno ukupnog smanjenja štetnih emisija za više od 40 posto.

Volvo Car Group već duže vremena ima ambiciju da bude među liderima u klimatski neutralnim operacijama i energetskoj efikasnosti. Zajednički projekat sa kompanijom Stora Enso približava ga ovom cilju, smanjujući emisiju na području Evrope za 24 posto. Izgradnja toplovoda, startat će 2015. godine, a isti bi trebao biti operativan u jesen 2016. godine. Projekat su finansijski podržale i vladajuće strukture sa ekološkom subvencijom od 2 miliona eura.

Eric Van Landeghem, direktor Volvo Car Gent, je ovom prilikom izjavio:“Jako smo sretni što su naše dvije velike kompanije odlučile udružiti snage u projektu od kojeg svi imamo koristi. Volvo je u mogućnosti smanjiti štetne emisije i troškove, što je u skladu sa našim ambicijama za povećanjem interne efikasnosti i promocijom održivosti, kako u našim automobilima, tako i u proizvodnom procesu. Ugovor sa kompanijom Stora Enso je jedan od dugoročnih, adekvatno podržanih od strane vladajućih struktura. To je i pozitivan signal za budućnost, naglašavajući da je Volvo Car Gent tu da ostane. Dobrobiti investicije će biti vidljive krajem 2016. godine nadalje.“

Chris De Hollander, direktor kompanije Stora Enso Langerbrugge N.V. je prokomentarisao: “Izgradnja sistema industrijskog grijanja izvan naših postrojenja i dostava otpadne ekološke energije pogonu Gent pomaže nam u povećanju naše vlastite energetske efikasnosti, što je dobro i za okolinu i za naše pogone. Ova dugoročna saradnja između najvećeg proizvođača papira i velikog proizvođača automobila u luci Gent je u potpunosti u skladu sa željom kompanije Stora Enso da „čini dobro ljudima i planeti“. Činjenica da Stora Enso Langerbrugge i Volvo Car Gent udružuju snage u potrazi za održivim solucijama, znači i jačanje naših temelja u luci Gent.

Stora Enso Langerbrugge posjeduje dvije CHP tvornice gdje se 200.000 tona mulja i 360.000 tona biomase i biootpada pretvara u elektricitet i toplotu. Ta će se energija koristiti za grijanje vode na 125 stepeni Celzijusa, koja će se podzemnim toplovodom preusmjeriti u Volvo Car Gent. Ta će se toplota koristiti za grijanje kompletne tvornice, a naročito lakirnice, u kojoj je tačna temperatura i vlažnost od krucijalne važnosti za kvalitetan proces bojenja. Toplovod će biti dugačak 4 kilometra. Izgradnja ce startati 2015. godine, a početak rada predviđen je za jesen 2016. godine. Cijevi će biti višestruko izolirane, kako bi gubitak toplote prilikom prenosa bio minimalan.

Volvo Car Gent

Volvo tvornica u Gentu je jedna od dvije najveće tvornice Volvo Car Group u Evropi. U njoj se sklapaju modeli V40, V40 Cross Country, S60 i XC60. Prošle godine je proizvedeno 253.279 automobila, a ove je godine planirana proizvodnja 260.000 automobila. Zbog povećanja proizvodnih aktivnosti, broj zaposlenih će početkom sljedeće godine narasti na 5.400.

Stora Enso Langerbrugge

Tvornica papira Stora Enso Langerbrugge godišnje proizvodi 550.000 tona novinskog i magazinskog papira i to od 100% recikliranog papira. Enso Langerbrugge podrazumijeva i dvije biomasom pokretane CHP tvornice, koje proizvode svu potrebnu paru i preko 70 posto električne energije neophodne za rad cijele tvornice.