Druga pobjeda zaredom
0

Volkswagenov Polo automobil godine u svijetu

Sarajevo-x.com
Na internacionalnom auto showu u New Yorku (Manhattan) Volkswagenov Polo je sinoć proglašen najboljim automobilom svijeta za 2010. godinu ( World Car of the Year 2010.). Kvalitet, vrijednost, sigurnost, ekološka prihvatljivost, reprezentativnost, kriteriji su za dodjelu titule svjetskog automobila godine.
Prošlogodišnji dobitnik ove najprestižnije automobilske nagrade bio je također jedan Volkswagen – Golf. Ove godine ta čast je pripala Volkswagenovom Polu, dok su su ostali finalisti bili Mercedes Benz E-klase i Toyota Prius.

"Istinski smo počastvovani što je ovakvo priznanje za Volkswagen Polo stiglo od najkompetentnijeg automobilskog žirija", rekao je prof. dr. Martin Winterkorn, predsjednik Uprave Volkswagen AG.

"Nakon prošlogodišnjeg veličanstvenog trijumfa modela Golf veoma nas raduje što je ovakav uspjeh ponovio i Polo. Ova dva automobila postigla su brojne pobjede i dobitnici su skoro svih priznanja koja se dodjeljuju u automobilskoj branši. Evidentno je da se Volkswagen nalazi na ispravnom kursu i nudi najbolju paletu proizvoda u historiji ovog koncerna".

Nagradu je u ime koncerna preuzeo Walter de Silva, šef dizajnerskog tima Volkswagen Grupe.

"Nova generacija Volkswagen Pola impresionira svojim jednostavnim, ali jedinstvenim i bezvremenskim dizajnom, baš kao i izvanrednom štedljivošću. Širom svijeta već je naručeno 230.000 primjeraka novog Pola", rekao je on.

Na ovogodišnjoj, sedmoj po redu dodjeli nagrade World Car of the Year, pobjeda Volkswagenovom Polu pripala je u konkurenciji 30 proizvođača automobila, a prema glasovima 59 članova ocjenjivačkog suda iz 25 zemalja svijeta.