auto
16

Volkswagenov Atlas bi se mogao prodavati i u Evropi

Klix.ba
Iako je dizajniran za američko i kinesko tržište, veliki Volkswagenov SUV pod nazivom Atlas mogao bi se prodavati i u nekim evropskim zemljama.

VW je već najavio da će svoj Atlas s dizelskim motorom prodavati u Rusiji od 2017. godine, no, sada je jedan od šefova Elmar-Marius Licharz otkrio da bi se SUV mogao pojaviti u još nekim zemljama Starog kontinenta. U intervjuu za magazin Autocar je Licharz priznao da kompanija razmišlja da kupcima u Evropi ponudi Atlas sa 2,0-litarskim TDI motorom koji razvija 190 KS.

Čelnici kompanije su zabrinuti da bi Atlas mogao biti prevelik za tipičnu evropsku garažu, tako da će dobro razmisliti da li bi dolazak velikog SUV-a u Evropu bio pametan potez.

Licharz vjeruje da postoji tržište za veliki SUV u nekim evropskim zemljama u kojima bi svoje mjesto našao iznad sljedeće generacije Touarega. Ako dobije zeleno svjetlo, Atlas s evropskim specifikacijama će se proizvoditi u istoj fabrici u Chattanoogi u SAD-u, gdje postoje dovoljni kapaciteti za dodatnu proizvodnju.

Atlas bi se mogao naći i na Bliskom istoku, a Licharz vjeruje da bi SUV sa sedam sjedišta mogao biti pravi hit.

Američka verzija Atlasa bazirana na MQB platformi će se u prodaji naći na proljeće, a svoje mjesto u ponudi će naći iznad nadolazećeg Tiguana sa sedam sjedišta. Bit će to Volkswagenov najveći model u SAD-u, a prodavat će se sa 2,0-litarskim motorom s turbopunjačem i 238 KS te 3,6-litarskim atmosferskim VR6 motorom uparenim sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Četverocilindrična verzija će imati pogon na prednje točkove, dok će šestocilindrična verzija biti dostupna s 4Motion pogonom na sva četiri točka.

Detalja o cijeni zasad nema.