Posljednji primjerci
35

Volkswagen sljedeće godine prestaje proizvoditi legendarnu "Bubu"

Klix.ba
Kompanija Volkswagen će 2019. godine prekinuti proizvodnju modela Beetle, odnosno popularne "Bube".

Volkwagen će u Meksiku prestati proizvoditi Bubu u julu sljedeće godine nakon što s trake siđu modeli kojim će se obilježiti njena bogata historija.

Buba ima korijene još iz nacističke Njemačke kada je bila "narodni automobil", a pojavljivala se i u Disneyjevim filmovima. Međutim, prodaja je opala u proteklih nekoliko godina, posebno na ključnom američkom tržištu.

Amerikanci su se okrenuli većim automobilima kao što su crossoveri i SUV-ovi, a Volkswagen je nakon Dieselgatea i ogromnih investicija u električne automobile odlučio smanjiti svoju ponudu modela te se fokusirati na porodicu električnih automobila. Posljednji primjerci Bube će biti dostupni u coupe i kabrioletskim izvedbama.

Bubu je prvobitno dizajnirao legendarni Ferdinand Porsche tridesetih godina prošlog stoljeća na zahtjev nacističkog vođe Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin i praktičan automobil za masovnu proizvodnju. Rat je zaustavio proizvodnju, jer je vosjka dobila predsnot. Fabrika je teško osštećena, a potom je pala u ruke saveznika koji su također zaslužni za njeno oživljavanje. Proizvodnja je počela krajem četrdesetih godina, a do 1955. je proizvedeno milion primjeraka. Dizajn je stekao međunarodnu slavu šezdesetih, a sedamdesetih se pojavio u filmovima. Šezdesetih je Buba postala omiljeni automobil ljudi koji su željeli male, praktične i estetski lijepe automobile.

Proizvodnja je bila prekidana i nastavljana nekoliko puta, a posljednji originalni dizajn se koristi u Volkswagenovoj fabrici u Meksiku od 2003. godine.

VW je razmišljao o prelasku Bube u svijet električnih automobila, ali od toga neće biti ništa. Ipak, moguće je da će Buba opet u budućnosti "oživjeti".

Tokom prvih šest mjeseci ove godine je prodana 11.151 Buba, što je za 2,2 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.