Značajan uspjeh
8

Volkswagen ostvario rekordnu prodaju u prvom kvartalu godine

Klix.ba
Čini se da ništa ne može zaustaviti Volkswagen, iako je ova kompanija zbog afere Dieselgate platila više kazni nego većina kompanija u cijeloj historiji. Uprkos tome, VW je postavio još jedan prodajni rekord.

U prvom kvartalu 2018. godine Volkswagen je povećao prodaju na rekordnih 1,53 miliona automobila, a u martu je prodano ukupno 584.700 automobila, što je rekord zahvaljujući rastu prodaje od 4,9 posto u odnosu na mart 2017. godine. Rekordu je značajan doprinos dala uspješna prodaja u Kini i u SAD-u, što je iznenađujuće zbog kontroverzi koje se vežu za njemačku kompaniju u ovim zemljama.

Kvartalne isporuke u Volkswagenu su povećane za 5,9 posto, a u Kini, koja je ujedno i najveće tržište pomenute kompanije, zabilježena je ekspanzija od 8,6 posto te povećanje isporuka.

Vijesti o povećanju prodaje i isporuka dolaze nakon što je šef kompanije Matthias Muller prošle godine ostvario za 40 posto veću zaradu te mu je isplaćeno 12,5 miliona dolara.

Ostatak Volkswagen Grupe, kojoj pripadaju SEAT, Škoda, Lamborghini, Bentley, Porsche i Bugatti, gotovo je udvostručio operativni profit prošle godine uprkos skandalu u vezi s emisijom štetnih gasova.