Uoči premijere 31. maja
30

Volkswagen objavio prve fotografije novog Golfa GTI Clubsport

E. L.
Iza kamuflažne folije krije se najsnažniji Golf s prednjim pogonom do sada koji će se, zajedno s trkaćom verzijom za predstojeću trku 24 sata Nürburgringa, publici premijerno predstaviti 31. maja.

Godinu u kojoj Volkswagen obilježava pola stoljeća od predstavljanja prvog Golfa u Wolfsburgu su smatrali idealnom za predstavljanje novog najsnažnijeg Golfa s prednjim pogonom koji se i ovaj put krije iza naziva GTI Clubsport. Pred publikom će se pojaviti 31. maja, a društvo će mu praviti trkaća verzija s kojom će tvornički tim VW-a u klasi AT3 nastupati na predstojećem izdanju trke 24 sata Nürburgringa koja počinje 1. juna i Golf GTI prve generacije koji se davne 1980. godine suočavao s izazovima čuvene 24-satne trke.

Volkswagen je otkrio da znatno olakšan (1.170 kg) trkaći Golf GTI Clubsport (koji će na Nürburgringu dijeliti Benny Leuchter, Johan Kristoffersson, Nico Otto i Heiko Hammel) sa sobom donosi četverocilindarski dvolitarski turbobenzinski motor čijih je skoro 350 konjskih snaga i 450 Nm najvećeg obrtnog momenta dovoljno za 270 km/h, ali još uvijek nije otkriveno koliko će "konja" sa sobom donijeti novi GTI Clubsport za korištenje (i) na javnim cestama.

S obzirom da je dvolitarski motor u prethodnoj generaciji brojčano ograničenog izdanja (400 primjeraka) Golfa GTI Clubsport S razvijao 310 konjskih snaga, realno je očekivati da će novi najsnažniji Golf s prednjim pogonom biti "u plusu" za barem desetak "konja".

Jedno je sigurno, novi Golf GTI Clubsport zasigurno će se uskoro suočiti sa stazom Nürburgring Nordschleife na kojoj će pokušati da ostvari novo rekordno vrijeme kruga u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom koje trenutno drži Hondin aktuelni Civic Type R (7:44.881), a u tome bi mu svakako trebao pomoći i jedan od radnih programa koji su u sportskom odjelu VW-a i ovaj put razvijali razmišljajući samo o Nürburgringu.